Política 17/02/2017

La caiguda als inferns judicials d’Iñaki Urdangarin i Cristina de Borbó: cronologia del cas Nóos

Fa sis anys que es van iniciar-se unes investigacions que el novembre del 2011 ja esquitxaven els ducs de Palma

Josep Gudiol / Agències
11 min
Urdangarin a les portes dels jutjats de Palma aquest diumenge. EFE

BarcelonaHan passat sis anys des dels inicis de les investigacions judicials al voltant d’un cas que ha sacsejat el Palau de la Zarzuela i ha contribuït al deteriorament de la imatge de la monarquia espanyola. Aquesta és la cronologia dels fets:

16 de febrer del 2006

Pregunta del PSIB-PSOE

El grup parlamentari socialista exigeix al govern balear que aclareixi el destí d'1,2 milions d'euros abonats a l'Institut Nóos per a organitzar una trobada internacional sobre turisme i esport. El considera un malbaratament.

22 de juliol del 2010

El jutge del cas Palma Arena obre una peça separada sobre l'Instituto Nóos

El jutge que instrueix el cas Palma Arena obre una peça separada relativa a l'Instituto Nóos, d’Iñaki Urdangarin i Diego Torres, sobre uns convenis per valor de 2,3 milions que el govern balear va signar els anys 2005 i 2006 amb l'Instituto Nóos per a la celebració d'un fòrum esportiu, en el qual la Fiscalia sospita que hi va haver malversació.

11 de juliol del 2011

Torres declara per primer cop com a imputat

El jutge José Castro interroga l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, per primer cop. En la declaració, Torres defensa la legalitat dels convenis signats entre Nóos i el govern balear.

7 de novembre del 2011

Escorcollen la seu de l'Instituto Nóos

La Fiscalia Anticorrupció registra la seu de l'Instituto Nóos a Barcelona, així com tres empreses més vinculades a aquest organisme que va presidir el duc de Palma, Iñaki Urdangarin. També es registren els domicilis de l'exvicepresident de l'Instituto Nóos Diego Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro. Torres era vicepresident de Nóos el 2005, quan el duc de Palma n'era el president, i un any després va passar a presidir l'entitat una vegada Urdangarin va renunciar al seu càrrec. Quatre dies després, el duc de Palma afirma en una nota enviada a l'agència Efe que defensarà la seva "honorabilitat i innocència" en relació amb la seva gestió. "Quan conegui els detalls de les diligències prèvies del jutjat d'instrucció 3 de Palma de Mallorca, que en aquest moment són formalment secretes, podré pronunciar-me sobre el seu contingut", diu al comunicat.

12 de desembre del 2011

La casa reial aparta Iñaki Urdangarin

La casa reial aparta finalment el duc de Palma dels actes oficials i de l'agenda de la família. Ho confirma el cap de la casa reial, Rafael Spottorno, que aclareix que a partir d'ara el gendre del rei no tornarà a participar en cap acte convocat per la monarquia espanyola.

29 de desembre del 2011

El jutge del cas Palma Arena imputa Urdangarin

El jutge José Castro aixeca el secret de sumari i imputa Iñaki Urdangarin. Se l'acusa de presumptes delictes de malversació de fons, falsedat documental, frau i prevaricació. El magistrat el cita a declarar en condició d'imputat el 6 de febrer. El jutge Castro sospita que Urdangarin i la seva mà dreta a l'Instituto Nóos, Diego Torres, també imputat en la causa, haurien organitzat un "entramat societari" utilitzant un grup de societats mercantils, a través de les quals haurien desviat fons públics i privats per patrocinis d'empreses que rebia l'Instituto Nóos, i se n'apoderaven, segons consta en la interlocutòria dels registres a les empreses de la suposada trama.

25 de febrer del 2012

Urdangarin declara per primer cop: s'exculpa, apunta cap al soci i salva la infanta

Iñaki Urdangarin declara per primer cop davant el jutge José Castro durant dos dies. Intenta allunyar-se de la gestió directa de l'Instituto Nóos. A banda de protegir la infanta Cristina, assenyala el seu exsoci, Diego Torres. La seva funció a Nóos, diu, era institucional, com a cap visible de l'entitat. Assegura, doncs, que desconeixia els detalls dels convenis firmats amb els governs.

17 d'abril del 2012

Torres lliura correus electrònics al jutge que suposadament impliquen la infanta

L'exsoci d'Iñaki Urdangarin lliura un paquet de correus electrònics al jutge José Castro que suposadament impliquen el rei i la infanta en la presumpta trama del cas Nóos. Durant tota la fase d'instrucció, l'advocat de Torres, Manuel González Peeters, dosificarà els correus i farà més de mitja dotzena d'entregues, algunes, de missatges personals.

30 de gener del 2013

El jutge dicta una fiança de 8,2 milions d'euros per a Urdangarin i Torres

José Castro imposa una fiança de 8,2 milions d'euros a Urdangarin i Torres en concepte de fiança civil solidària. A la interlocutòria, el jutge dóna la raó al fiscal anticorrupció Pedro Horrach i accepta la xifra que reclamava per a la fiança. Castro accepta que els contractes i convenis de la trama Nóos amb les institucions balears i valencianes són "nuls de ple dret" perquè es van fer vulnerant la llei de contractes públics per "desviar fons públics en benefici propi o aliè". Urdangarin i Torres hauran de pagar la fiança entre tots dos, però no cal que ho facin a parts iguals. La fiança no serveix perquè esquivin la presó –és civil–, sinó perquè garanteixin que, en cas de condemna, pagaran els diners que haurien desviat i les indemnitzacions corresponents.

23 de febrer del 2013

Urdangarin intenta desvincular la casa reial

"El rei no va opinar, assessorar, autoritzar o avalar les activitats de Nóos", diu un comunicat que el gendre del rei demana llegir davant el jutge abans de ser interrogat. Iñaki Urdangarin aprofita la seva segona declaració davant el jutge per desvincular la casa reial. "Vull declarar que, com a conseqüència del lliurament i la difusió de determinats correus i documentació presumptament relacionats amb aquest procediment, s'ha produït en les últimes setmanes un desplaçament del focus d'aquesta instrucció, dels fets pròpiament dits cap a un procés públic al pretès paper de la casa reial en aquests fets", comença el comunicat d'Urdangarin, en què també s'assegura que l'any 2006 va deixar Nóos després que així l'hi recomanés el rei, que considerava que no era una activitat adequada per al seu "estatus institucional". Poques hores després, però, el secretari de les infantes, Carlos Garcia Revenga, carrega el pes de la trama a Urdangarin per alliberar-ne així la família reial, incloent-hi la infanta Cristina.

La infanta fa culpable de tot Urdangarin

3 d'abril del 2013

El jutge imputa la infanta Cristina

El jutge José Castro imputa la infanta Cristina i la cita a declarar el dia 27 d'abril. El jutge l'imputa d'ofici, pel seu compte i sense que la Fiscalia l'hi hagi demanat. Els últims correus electrònics que ha lliurat Diego Torres, rebuts o enviats a la infanta, haurien pogut precipitar-ne la imputació. De fet, la filla del rei era l'única directiva de Nóos que ni tan sols havia estat citada com a testimoni, i això que en aquesta causa ja havien declarat més de 200 persones, incloent-hi auxiliars administratius i personal de la neteja. El jutge explica que la declaració de Torres i els correus electrònics de la trama que ha anat lliurant fins ara, més la declaració de Revenga, fan que "sorgeixin una sèrie d'indicis que fan dubtar que la infanta Cristina de Borbó i Grècia desconegués l'aplicació que el seu espòs va donar a la seva menció com a vocal de la junta de l'Instituto Nóos". La Fiscalia Anticorrupció anuncia que recorrerà la imputació, un gest poc habitual. Manté que no hi ha prou indicis criminals, només simples sospites, per atribuir-li una cooperació necessària en la malversació de fons públics a través de l'Instituto Nóos. Set dies després, Cristina es persona com a imputada en el cas Nóos. La filla del rei està representada pels advocats Miquel Roca i Jesús María Sánchez Silva.

7 de maig del 2013

L'Audiència de Palma suspèn la imputació de la infanta Cristina

La secció segona de l'Audiència de Palma suspèn, "de moment", la imputació de la infanta Cristina. El tribunal, presidit pel magistrat Diego Gómez-Reyno, reclama al jutge José Castro un informe més detallat de l'Agència Tributària sobre el presumpte delicte fiscal que hauria comès la filla del rei d'Espanya. El tribunal ha estimat "en part" el recurs d'apel·lació contra la citació de la infanta que havia presentat el fiscal anticorrupció Pedro Horrach i al qual s'havien mostrat favorables els advocats de l'estat espanyol. Sosté que la filla del rei no va cometre delictes relacionats amb la gestió de la trama Nóos, però no descarta que hagi pogut cometre un delicte fiscal o de blanqueig de capitals.

3 de juny del 2013

L'Agència Tributària evita implicar la infanta Cristina en el cas Nóos

L'Agència Tributària torna a salvar la infanta Cristina de Borbó. La mateixa entitat que –segons l'Audiència de Palma– ja va esquivar d'una manera "que no es comprèn" parlar de la possibilitat que la duquessa de Palma fos cooperadora del seu marit, Iñaki Urdangarin, en delictes fiscals i blanqueig de diners, torna a evitar implicar-la en el cas Nóos i la blinda d'aquestes acusacions. En la resposta al jutge José Castro sobre els aclariments que aquest havia demanat pel que fa a la implicació de la filla del rei, l'Agència Tributària s'agafa als arguments de l'advocacia de l'Estat per deixar-la a part. La possible implicació en els delictes fiscals era l'única porta que l'Audiència de Palma havia deixat entreoberta perquè Castro pogués citar la infanta Cristina com a imputada.

17 de juny del 2013

Hisenda admet una errada en l'informe de propietats de Cristina

L'Agència Tributària admet una errada en un assumpte tan rellevant com la investigació a la filla del rei ordenada pel jutge José Castro. Assegura que les dades havien estat subministrades "per tercers", referint-se als registres de la propietat. L'errada podria estar motivada per la utilització d'un número incorrecte de DNI, fet que hauria donat com a resultat un llistat de finques i altres propietats –com un magatzem– que, en realitat, ara sembla que no són de la infanta. D'altra banda, l'òrgan de Col·laboració Tributària (OCT) del notariat envia una còpia de les escriptures de les finques que s'havien atribuït a la infanta Cristina. Segons una nota del Consell General del Notariat, la infanta no figura en cap de les escriptures públiques de les finques citades, ni com a propietària ni com a titular de cap dret. Dies després, dimiteix la directora de l'Agència Tributària estatal, Beatriz Viana, a “petició pròpia”.

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach.

17 de desembre del 2013

El govern espanyol s'oposa a la imputació de la infanta

El govern de Mariano Rajoy, a través de l'Advocacia de l'Estat, surt en defensa de la infanta Cristina de Borbó, tal com ja va fer el fiscal, i presenta un escrit en què s'oposa a la "hipotètica citació com a imputada" de la filla del rei arran del cas Nóos.

7 de gener del 2014

El jutge Castro torna a imputar la infanta Cristina

Nou mesos després, el magistrat del cas Nóos hi torna. Investiga la filla del rei d'Espanya per delictes fiscals i de blanqueig de diners i la cita a declarar com a imputada. Aquesta vegada, la interrogarà per delictes fiscals i de blanqueig de diners en relació amb l'empresa que tenia a mitges amb el seu marit, Iñaki Urdangarin.

15 de gener del 2014

El fiscal acusa el jutge Castro d'imputar la infanta a partir d'una "teoria conspiratòria"

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach lliura al jutge José Castro un escrit en el qual torna a criticar-lo per imputar la infanta Cristina i diu que ho ha fet "justificant l'existència d'indicis delictius" a partir d'una "teoria conspiratòria". Horrach parla d'errors d'interpretació de José Castro, que fa afirmacions "penalment innòcues" o sense "cap transcendència" i que a vegades "indueix a confusió".

8 de febrer del 2014

La infanta s'espolsa tota responsabilitat i diu que confiava en el seu marit en una declaració de més de 7 hores davant el jutge

Malgrat l'intens interrogatori del jutge José Castro –d’unes set hores–, Cristina respon moltes preguntes amb evasives, carrega tota la responsabilitat al seu marit, Iñaki Urdangarin, i el converteix en cap de turc. Es desvincula de les activitats d'Aizoon –l'empresa que tots dos tenen a mitges– i dóna a entendre que eren cosa del seu marit i que hi confiava.

19 de juny del 2014

Urdangarin intenta salvar-se 'in extremis'

A pocs dies del tancament de la instrucció del cas Nóos i en la vigília de l’entronització de Felip VI, es va saber que Iñaki Urdangarin intentava una maniobra 'in extremis' per evitar el judici. El jutge José Castro va demanar a l’Agència Tributària que aclareixi si en el seu últim informe del 16 de maig, en què reiterava que Urdangarin va cometre presumptament delicte fiscal en l’IRPF del 2007 i el 2008, va tenir en compte les al·legacions de la defensa del duc de Palma. Ni Urdangarin ni la seva esposa assisteixen a la cerimònia de coronació de Felip VI.

La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin arriben a l'edifici on seran jutjats pel cas Nóos / EFE

23 de juny del 2014

La Zarzuela, a Cristina: “Ho sento, altesa, però no comptem amb vostè”

Felip de Borbó va ser un dels membres de la casa reial que més es va enutjar arran del cas Nóos i de la implicació de la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, que des que l’escàndol va esclatar han anat desapareixent de l’agenda pública de la casa reial. “Ho sento, altesa, però no compto amb vostè”. Aquestes van ser les paraules que va fer servir un alt càrrec de la casa reial per comunicar a la infanta Cristina que no li trucarien més per participar en actes oficials després de l’esclat del cas Nóos. Una decisió que s’hauria pres per establir un tallafoc i evitar el desgast que la instrucció judicial estava provocant en la institució.

25 de juny del 2014

Castro manté imputada la infanta i obre la via perquè sigui jutjada

El jutge del cas Nóos manté la imputació de la infanta Cristina per presumptes delictes fiscals i de blanqueig de diners, i considera que hauria de ser jutjada juntament amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, i la resta d'imputats en la suposada trama de corrupció. El fiscal Horrach recorre la imputació.

7 de novembre del 2014

L'Audiència de Palma confirma la imputació de la infanta

L'Audiència de Palma confirma la imputació de la infanta com a cooperadora en dos delictes fiscals d'Urdangarin i l'exculpa respecte al presumpte blanqueig.

9 de desembre del 2014

Només Manos Limpias demana presó per a la infanta

Les sis acusacions del cas Nóos presenten els seus escrits de qualificació. Només Manos Limpias acusa la infanta de dos delictes fiscals i demana 8 anys de presó per a ella. La Fiscalia demana que afronti una responsabilitat civil de 587.413 euros per haver-se lucrat i l'Advocacia de l'Estat reclama 168.571 euros. Urdangarin és acusat per les sis acusacions que demanen entre 19,5-26,5 anys de presó per a ell.

20 de maig del 2015

El sumari arriba a l'Audiència de Palma

El sumari del cas Nóos arriba a l'Audiència de Palma en camió des del Jutjat d'Instrucció número 3, amb cent toms, 33 annexos i més de 76.000 folis.

8 de juny del 2015

El jutge cancel·la l'embargament del palauet de la infanta

El jutge Castro ordena la cancel·lació de l'embargament de l'habitatge de la infanta Cristina i Urdangarin al barri de Pedralbes, perquè puguin vendre-la. L'11 de juny, el rei Felip revoca el títol de duquessa de Palma de Mallorca a la infanta Cristina, conferit pel seu pare el 1997.

22 d'octubre del 2015

Permís per vendre's dos pisos

Iñaki Urdangarin demana permís al jutge per vendre per 250.000 euros dos pisos a Palma propietat d'Aizoon, l'empresa que comparteix al 50% amb la infanta Cristina.

6 d'octubre del 2015

364 testimonis

L'Audiència de Palma fixa l'inici del judici per a l'11 de gener del 2016. El jutge accepta 364 testimonis, entre ells els excaps de la Casa del Rei Fernando Almansa i Alberto Aza, així com l'exvicepresident del govern espanyol i exministre d'Economia, Rodrigo Rato, i l'exministre de Justícia i exalcalde de Madrid, Alberto Ruiz- Gallardón.

11 de gener del 2016

Comença el judici

Comença a les 9.21 hores el judici del cas Nóos amb l'anàlisi de les qüestions prèvies.

29 de gener del 2016

L'Audiència manté la infanta com a acusada

L'Audiència de Palma decideix que la infanta Cristina segueixi com acusada i sigui jutjada en el judici del cas Nóos, en legitimar a Manos Limpias per exercir l'acusació popular com a cooperadora en dos delictes fiscals presumptament comesos per la seva marit, Iñaki Urdangarin.

26 de febrer del 2016

Declara Urdangarin

Iñaki Urdangarin comença la seva declaració davant del tribunal després de quatre dies de compareixença del seu soci, Diego Torres. El marit de la infanta va declarar tres dies.

3 de març del 2016

La infanta ho nega tot

En la seva declaració en el judici, la infanta Cristina nega qualsevol intervenció en l'institut Nóos i subratlla la seva confiança en la innocència del seu marit.

22 de juny del 2016

Vist per sentència

El judici del cas Nóos queda vist per a sentència després de 5 anys, 11 mesos i 2 dies de procés judicial.

17 de febrer del 2017

La sentència

La secció primera de l'Audiència de Palma dicta sentència pel cas Nóos.

stats