Política 28/01/2014

El partits catalans exigeixen a Montoro que publiqui les balances fiscals

El PPC assegura que el ministre no pretén amagar-les i que només s'aportarà una "visió més real" per acabar amb la "manipulació perversa" de Catalunya

Acn
4 min

BarcelonaTots els partits del Parlament, excepte el Partit Popular Català, han reclamat aquest dimarts a la tarda al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que faci marxa enrere en el seu anunci de substituir les balances fiscals per un "càlcul regionalitzat" de la inversió. CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, C's i CUP han reclamat que no s'amaguin aquestes dades i es faci un exercici de "transparència" exhibint les balances fiscals. Des del PPC, però, asseguren que el ministre no té intenció d'ocultar les dades de les balances fiscals i que el nou mètode només vol aportar més dades complementàries per acabar amb la "manipulació perversa" de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els partits han aprofitat les rodes de premsa d'aquest dimarts al Parlament per reclamar que el govern espanyol faci públiques les balances fiscals. Pel diputat d'ERC Pere Aragonès l'actitud de Montoro recorda la de Tomás de Torquemada, inquisidor general de Castella i Aragó durant el segle XV: "La Terra és plana i allò que digui que la Terra és rodona, que són les balances fiscals, ho canviem i imposem un nou mètode de càlcul". Aragonès ha reclamat al govern espanyol que faci públiques les dades d'ingressos i despeses que fan possible calcular les balances fiscals perquè les pugui calcular l'administració catalana. Segons el diputat republicà, el canvi de mètode respon a la necessitat del PP d'obtenir dades que beneficiïn els seus arguments, fet que no succeïa amb qualsevol dels mètodes per calcular les balances fiscals.

El portaveu del grup parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha considerat que el ministre d'Hisenda comet "un greu error" si no publica les balances fiscals. Per Lucena, aquests càlculs "corresponen a una metodologia estàndard internacionalment acceptada" i això hauria de portar a mantenir la seva publicació. El que sí que ha reconegut el socialista és la "singularitat" de Catalunya per "l'atenció política que provoquen les balances fiscals". A més, Lucena ha retret a Montoro que no fer públiques les balances "redueix la transparència del govern espanyol". "Pensar que tapant la informació el govern del PP pot resoldre el problema polític de Catalunya torna a ser un error", ha sentenciat el socialista. Lucena, però, ha aprofitat també per demanar al govern català i a CiU que si finalment els números de les balances es fan públics "no se'n faci un ús partidista com han fet fins ara, que només utilitzen un dels resultats que es proporcionen".

La decisió de Montoro és, per ICV-EUiA, "poc intel·ligent i gairebé fraudulenta amb la ciutadania". La portaveu parlamentària ecosocialista, Dolors Camats, ha recordat que les dades que serveixen per elaborar les balances fiscals no són propietat del ministeri d'Hisenda, sinó de la ciutadania. "El que ha fet el ministre és generar una ombra de sospita sobre aquesta qüestió", ha afirmat Camats, que no ha trobat justificació als canvis i la "manipulació" dels sistemes de càlcul.

Per la seva part, la nova portaveu del grup de Ciutadans, Carina Mejías, ha reclamat al ministre d'Hisenda que no deixi de publicar les balances fiscals "per raons de transparència". La diputada ha assegurat que això "ens permetria tenir una visió clara dels ingressos, despeses i finances de Catalunya respecte de l'Estat, i poder abordar el nou model de finançament". A més, Carina Mejías ha exigit que es publiquin "en els 6 mètodes de càlcul i no només en el que li va bé a CiU i ERC i que els permet afirmar que hi ha un desavantatge fiscal".

Per la CUP, un argument com el que ha esgrimit Montoro per no fer públiques les balances fiscals ("evitar l'ús indegut") és més propi d'un règim "dictatorial" que no pas d'un estat democràtic. "És un argument absurd i maniqueu que ens pot portar a un estat de semidictadura en breu", ha afirmat el diputat Quim Arrufat, que ha criticat "l'opacitat" del govern espanyol. "No es pot debatre res perquè se'n pot fer un ús indegut i es nega l'accés a la informació", ha citat en veu alta Arrufat per demostrar la gravetat de la situació.

Des de CiU, el president del seu grup parlamentari, Jordi Turull, ha constatat que el "partit de les balances fiscals l'ha guanyat Catalunya per incompareixença de l'adversari", perquè el govern espanyol ha decidit ni tan sols publicar-les. "Queda clar que les dades publicades pel departament d'Economia són certes", ha remarcat.

En sentit contrari, el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, ha argumentat que no és veritat que les balances fiscals es deixin de publicar, sinó que el que farà el govern espanyol és "donar més riquesa, més transparència i millorar el càlcul de la mateixa balança". Segons ha apuntat Millo, s'estudiarà el cost dels serveis públics que reben tots els espanyols, que no és igual a tot arreu, i també es farà una anàlisi territorialitzada de les inversions de l'Estat, la seva despesa pública en totes les comunitats. "Són elements que ajudaran a donar una visió molt més real i completa de la balança fiscal, per eliminar la manipulació perversa d'alguns que intenten convèncer que hi ha algú que ens roba i estem injustament tractats", ha remarcat.

stats