Política 13/10/2014

Acaba la cimera a Pedralbes: Mas plantejarà demà un pla alternatiu a la consulta del 9-N

El Govern ha deixat clar que no es pot fer la votació com estava prevista inicialment i suggereix esprémer els "processos de participació" que preveuen els articles no impugnats de la llei de consultes

Sara González / Roger Tugas
2 min
Joan Herrera, envoltat de periodistes després de la cimera pel 9-N a Pedralbes / CÈLIA ATSET

BarcelonaLa cimera sobiranista al Palau de Pedralbes ha acabat poc després de les deu de la nit d'aquest dilluns. En sortir-ne, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha explicat que els representants del Govern han descartat que el 9-N es pugui votar en els termes inicialment previstos en el decret de convocatòria signat per Artur Mas. Demà dimarts el Govern plantejarà una proposta alternativa de consulta. Serà Mas qui comparegui a les deu del matí a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat per explicar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la reunió, el Govern ha posat sobre la taula una nova proposta per encarar els propers passos que cal fer cap al 9-N, segons han explicat a l'ARA fonts coneixedores de les converses. Mas els ha comunicat que la consulta tal i com estava plantejada en el decret signat el 27 de setembre no es pot fer.

Ja aquest migdia, el Govern ha traslladat a la resta de negociadors del bloc sobiranista una primera proposta. Segons les fonts consultades, l'executiu ha posat sobre la taula substituir la consulta per un procés participatiu sense urnes emparat en el títol tercer de la llei de consultes (no impugnat pel PP) en el qual els ciutadans puguin expressar la seva opinió sobre el futur polític de Catalunya. L'executiu no ha especificat, però, si la modalitat triada seria la de l'enquesta, fòrum de participació o audiència pública. Amb tot, segons les fonts consultades, aquesta proposta no satisfà a la gran majoria de partits de l'acord. ICV-EUiA, segons ha explicat Herrera, proposa com a alternativa una "mobilització quantificable" pel 9 de novembre per reivindicar el dret a decidir.

La reunió, que s'ha celebrat dins una extrema discreció, arribava després d'uns dies d'incertesa al voltant dels pròxims passos que cal fer davant la suspensió (a instàncies del Tribunal Constitucional) de la llei de consultes i del decret de convocatòria del 9-N. Després d'un recés, les converses s'han reprès sobre les set d'aquesta tarda.

stats