Política 18/04/2015

Mas crida a reforçar el sobiranisme a les municipals per aplanar el terreny al procés

"Com més corporacions locals hi hagi al costat del projecte de país amb majúscules, millor", planteja el president de la Generalitat

Roger Mateos
3 min
Artur Mas ha clos el consell nacional conjunt de CDC i Unió per ratificar les candidatures municipals / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una crida aquest dissabte a reforçar el sobiranisme a les eleccions municipals del 24 de maig per així aplanar el terreny al procés cap a l'estat propi. "Com més corporacions locals hi hagi al costat del projecte de país amb majúscules, millor. Com menys n'hi hagi, pitjor", ha resumit Mas davant dels consellers nacionals i candidats de CiU a les municipals. CDC i Unió han reunit conjuntament aquest dissabte els seus consells nacionals, en una trobada atípica a l'aire lliure, davant del Teatre Nacional de Catalunya, per ratificar per aclamació les candidatures de CiU per a les eleccions municipals del 24 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha reconegut que el 24-M no es dirimirà si Catalunya ha d'esdevenir independent o no, però els resultats que aboquin les urnes marcaran l'evolució del procés. A les municipals, ha insistit, no només estarà "en joc" qui governarà a cada ajuntament, consell comarcal o diputació, sinó també "quantes corporacions locals estan al costat de defensar el nostre dret a decidir, el nostre futur amb llibertat". "No és el mateix", ha afegit, tenir els ajuntaments "al costat" del procés que tenir-los "fent la punyeta".

Justament ha recordat la trobada que va mantenir amb prop de 900 alcaldes catalans poc abans del 9-N al Palau de la Generalitat, on li van expressar el seu suport a la consulta sobiranista. Va ser "un acte d'un simbolisme enorme" segons Mas, que està "convençut que quan miri cap enrere veuré moltíssima gent que té les idees clares" i ajudarà el Govern a "enlairar el país a les cotes més altes d'autogovern i llibertat".

Dard a les esquerres

Segons Mas, a més de reforçar el procés, a les eleccions municipals CiU hi té dos objectius més. Un és consolidar la "recuperació econòmica", generant "més feina i més bons salaris". L'altre és garantir les polítiques i serveis socials. Mas ha presumit de la tasca del Govern "al costat dels afectats per les preferents" i d'altres col·lectius vulnerables, "defensant els seus drets, lluitant contra els poderosos i estant al costat de les persones que ho necessiten". Ha reivindicat la tasca social del Govern davant d'"altres que es posen algun eslògan a la samarreta".

També s'ha referit a la xacra de la corrupció i ha assegurat que els candidats que presenta el 24-M estan nets: "Aquesta gent és correcta i com cal". Ha admès, però, que CiU també s'ha vist afectada per casos de corrupció. "És cert que de tant en tant ens podem trobar amb alguna conducta individual de persones nostres que no fan ple honor a aquesta màxima d'honestedat, però nosaltres som gent correcta i com cal".

Finalment, ha apel·lat a la "responsabilitat" dels grups parlamentaris perquè abans d'acabar la legislatura aprovin la llei electoral. "Hi estem molt a prop", ha destacat Mas, que ha demanat als partits (implícitament al PSC, que segueix sense sumar-se a l'acord de mínims de CiU, ERC i ICV-EUiA) que "facin el pas valent i generós de sumar-se a la majoria que ja s'insinua".

Espadaler defensa "l'aposta segura" de CiU

Anteriorment, el secretari general de CiU, Ramon Espadaler, ha defensat la marca de Convergència i Unió com a "'aposta segura en temps d'incerteses, inseguretats i dificultats". "CiU és garantia de centralitat enfront d'extremismes, maximalismes que no porten enlloc i populismes", ha assegurat.

El secretari general adjunt, Lluís Corominas, peça clau per a la confecció de les prop de 900 llistes que presentarà CiU el 24-M, ha destacat que la federació nacionalista es presenta en "més del 90% de municipis", amb un total de 10.000 candidats i un 60% de caps de llista nous. El 99,6% de ciutadans de Catalunya, ha detallat, podran votar candidatures de CiU, que "no amaga" les seves sigles. "No caldrà anar al Google o a la Viquipèdia per saber qui hi ha darrere de les nostres candidatures", ha comentat irònicament, amb referència a aquells partits que en determinats municipis es presenten amb unes altres sigles.

stats