Política 01/04/2017

Els comuns comencen a votar l'equip que els liderarà en una confluència sense Podem

Domènech es perfila com el líder d'un espai que comptarà amb representants de BComú, ICV, EUiA, Equo i Podem, malgrat que el partit lila hagi decidit no sumar-s'hi formalment

Aleix Moldes
3 min
Xavier Domènech i Ada Colau encapçalen les candidatures d'En Comú Podem al nou partit dels comuns

BarcelonaEl nou partit dels comuns comença aquest dissabte a escollir les persones que formaran part de la primera direcció del nou espai polític en què confluiran Barcelona en Comú, ICV, EUiA i Equo. Podem se'n queda, de moment, al marge, tot i que entre els candidats hi ha nombrosos militants del partit lila que han contravingut les directives de l'executiva del seu partit. Des de les 10.00 els més de 6.000 inscrits ja poden votar telemàticament pels 250 candidats que s'han presentat als 33 llocs de l'executiva i als 120 de la coordinadora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'arquitecte del nou partit, Xavier Domènech, serà amb tota probabilitat el primer líder d'Un País en Comú (el nom que fa de paraigua provisional) i en la candidatura 'oficialista' a l'executiva l'acompanyen, entre d'altres, la seva número dos al Congrés de Diputats, Lucía Martin, el portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, i Adrià Alemany, responsable de relacions polítiques de BComú i parella de l'alcaldessa de Barcelona. Una llista de 25 persones en què també s'inclou a títol individual el catedràtic en ciències socials i militant de Podem, Vicenç Navarro.

Navarro ha estat l'única absència destacada aquest dissabte en la presentació a l'espai de creació de Fabra i Coats de la candidatura que encapçala Domènech i a la qual no ha faltat Ada Colau. L'alcaldessa de la Ciutat Comtal ha reivindicat la confluència de les esquerres com una eina perquè els catalans guanyin la seva sobirania. "Sabem que la relació amb l'Estat està bloquejada i, per això, treballem per fer un referèndum. Però no podem esperar i volem conquerir de seguida la sobirania per defensar el dret a l'aigua, en la lluita contra el canvi climàtic, per defensar el dret a l'habitatge, i per tenir institucions lliures del 3% i de la corrupció", ha destacat davant del centenar de persones que han participat en l'acte.

Ada Colau, embarassada de vuit mesos, en el primer dia de votacions al nou partit dels comuns

Colau ha insistit que el model que els comuns volen aplicar a Catalunya és el que ja desenvolupen a Barcelona i a d'altres consistoris en què governen les confluències des de les últimes eleccions municipals. "A Barcelona ja hem canviat les prioritats, multiplicant per 4 el pressupost d'habitatge, fins als 160 milions, quan la Generalitat en destina 109 per a tot Catalunya", ha subratllat. L'alcaldessa també ha recordat la creació de l'operador energètic municipal "per lluitar contra l'oligopoli de les empreses energètiques", i el suport econòmic a les escoles bressol, a les quals la Generalitat "no destina ni un euro".

El primer acte de campanya de l'equip 'oficialista' l'ha obert Colau i l'ha tancat Domènech. El portaveu dels comuns a Madrid s'ha mostrat "orgullós" de la seva candidatura per liderar el nou partit i n'ha reivindicat la "diversitat". De fet, segons ell aquesta és la principal característica per garantir l'èxit de la confluència.

"Sabem que la diversitat no ens fa dèbils sinó que ens fa forts. I construirem, al costat de les altres candidatures que surtin escollides, un instrument per superar la Catalunya de la desigualtat de gènere i dels desnonaments, un instrument per guanyar el país amb la seva gent", ha conclòs Domènech, en un discurs sense cap referència a Podem.

El partit lila no serà present al nou partit i aquest dissabte el seu compte oficial de Twitter ha volgut insistir en aquesta qüestió. La piulada anava acompanyada d'una foto de família de Fachin amb altres militants del partit. Ara bé, l'autoexclusió de la confluència no implica que Podem no desitgi sort als partits amb els quals ha negociat fins a aquesta mateixa setmana.

Elecció dels candidats

El sistema de llistes obertes és el mètode de selecció dels candidats, però les previsions apunten que les 25 persones de la candidatura En Comú Podem formaran part de l'executiva. Per arribar als 33 llocs del principal òrgan de direcció, els inscrits hauran de seleccionar vuit persones més. I aquí és on, probablement, acabin entrant nombrosos militants de Podem. La diputada Jéssica Albiach és una de les que presenta candidatura, precisament de vuit persones, per "completar", segons ella mateixa ha explicat, la llista de Domènech.

Xavier Domènech i Gerardo Pisarello miren somrients a Ada Colau

El registre al nou partit estarà obert fins al 8 d'abril i aquest mateix dia es tancaran les votacions, tant a l'executiva com a la coordinadora. Per a aquesta última, la candidatura amb més força és la que encapçala Ada Colau, al costat de 94 persones més. L'assemblea fundacional del nou partit, també el 8 d'abril al Pavelló de la Vall d'Hebron, acabarà de certificar el naixement d'un partit que, segons els seus ideòlegs, aspira a ser alternativa a ERC i al PDECat per guanyar les eleccions a Catalunya.

stats