Política 07/09/2017

CSQP evidencia la fractura interna malgrat l’abstenció

Nuet marxa del ple després que Coscubiela impedeixi que un portaveu de Podem hi participi

Xavi Tedó
3 min
Els membres de CSQP Lluís Rabell, Joan Coscubiela i Gemma Lienas durant el debat de la reforma del reglament al mes de juliol.

BarcelonaCatalunya Sí que es Pot (CSQP) es va abstenir ahir en bloc en la votació de la llei del referèndum, tal com va avançar l’ARA dilluns a la nit. L’acord subscrit a darrera hora per les tres formacions que integren la coalició, tot i el recel d’ICV, no es va trencar i, tal com defensaven EUiA i Podem, els onze diputats van evitar votar en contra de la llei que empara la consulta de l’1 d’octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La fractura al grup parlamentari, però, es va expressar de forma evident des que el portaveu, Joan Coscubiela, va mostrar la seva bel·ligerància amb la tramitació de la llei del referèndum. I va arribar al seu clímax al vespre, quan el president de CSQP, Lluís Rabell, s’havia de dirigir als diputats des del faristol de l’hemicicle. Joan Giner (Podem) va demanar la paraula per preguntar a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, si podrien compartir temps amb Rabell. Forcadell va deixar la decisió en mans del portaveu del grup, Coscubiela, que va decidir atorgar els quinze minuts exclusivament a Rabell.

Immediatament, Joan Josep Nuet (EUiA) i els tres diputats de Podem, Albano Dante Fachin, Joan Giner i Àngels Martínez Castells, van abandonar l’hemicicle indignats. “Havia de ser una intervenció de Rabell i una altra d’un portaveu de Podem. I Coscubiela ha trencat l’acord”, es queixava Nuet als passadissos. “La pluralitat no es pot expressar per la decisió de Coscubiela i ICV. Els matisos són molt importants, per això abandonem el ple. És una situació que hem denunciat durant molt de temps”, afegia després Fachin.

Des de l’hemicicle, Rabell es dirigia a la resta de diputats de la cambra. El president de CSQP lamentava la “degradació de la qualitat democràtica del Parlament” i, després de pronosticar una vida curta a la llei de l’1-O, assegurava que “tindrà conseqüències” en la vida parlamentària. Un cop acabat el debat, els diputats de Podem i EUiA van tornar a l’hemicicle per poder votar. Abans, però, la CUP va cedir-li part del seu temps a Fachin: “Qui ha de tenir a les seves mans el futur de Catalunya és la gent. Ens veiem l’1-O”.

Mala maror amb Coscubiela

L’actitud de Coscubiela va ser molt criticada durant tot el dia pels diputats de Podem i EUiA. Al matí, el dirigent d’ICV s’havia mostrat molt bel·ligerant amb el procediment escollit per JxSí i la CUP per aprovar la llei i va arribar a dir que es tractava d’una “actuació antidemocràtica sense precedents”. La diatriba de Coscubiela no va acabar aquí i va afegir que “el reglament del Parlament permet alterar l’ordre del dia, però no permet anul·lar els drets democràtics dels diputats, degradar el Parlament a quotes impensables i deslegitimar el referèndum”. Unes paraules que van caure com un gerro d’aigua freda entre els socis de la coalició, que majoritàriament van evitar aplaudir la seva intervenció i evidenciar, així, el seu malestar.

Els diputats de Podem van reconèixer a l’ARA que no s’esperaven “un discurs tan abrandat i que en cap cas havia sigut consensuat”, i confiaven en un to més conciliador del dirigent, després que dilluns va acceptar abstenir-se per emetre un vot únic dels onze diputats del grup. Coscubiela també va reclamar que el debat sobre la llei del referèndum no es fes fins que s’escoltés el Consell de Garanties Estatutàries i va criticar les “astúcies” de la majoria sobiranista per superar la “bunquerització” del PP contra el referèndum. En aquest sentit, va subratllar que no li molestava compartir plantejaments amb partits com Ciutadans i el PP en una intervenció que va rebre més aplaudiments de la bancada dels dos partits espanyolistes que no pas dels seus companys de grup. Era la seva manera de mostrar el rebuig a una llei que tant ell com la direcció d’ICV no avalen.

La mala maror dins el grup es va posar de manifest quan el diputat i secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, va reclamar el torn de paraula per criticar l’actitud de l’oposició i, òbviament, del portaveu del seu grup. “Em fa vergonya que ens passem tres hores parlant del reglament perquè a la gent això no li preocupa, és un espectacle lamentable”, va expressar.

stats