Política 14/12/2013

El sí a la independència guanya, però no arriba al 50%, segons 'El Periódico'

La primera enquesta publicada després de la convocatòria confirma que la doble pregunta dificulta la interpretació dels resultats creuats

Ara
2 min

BarcelonaEl sí a un estat propi i a un estat independent serien majoritaris si el referèndum tingués lloc avui. Així ho destaca la primera enquesta sobre la qüestió publicada després de l'anunci que la consulta es convocarà el 9 de novembre del 2014. Amb les dades del sondeig d''El Periódico' es constaten dues coses: la primera és que les respostes afirmatives seran majoria en les dues preguntes; la segona és que la interpretació dels resultats es complica un cop es creuen els resultats. De fet, el debat sobre el percentatge que permetria considerar una opció com a guanyadora no ha fet més que començar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vol que Catalunya sigui un estat?"

A la primera pregunta, un 50,3% contesten de forma afirmativa, un 30,4% de forma negativa i un ampli 17,3% no es defineix. De fet, aquesta és una de les dades més rellevants de l'enquesta: dos de cada deu ciutadans no té encara definida la seva postura.

"En cas afirmatiu, vol que sigui un estat independent?"

La segona resposta presenta un resultat molt més clar. Un contundent 84,3% respon 'sí'; només un 11,1%, 'no', i un 4.6% no es defineix.

Com llegir els resultats?

El problema, tot i que el sí-sí guanya de forma majoritària en les dues preguntes, és la lectura que es fa del resultat global. Així, entre el total dels enquestats que votarien, el sí resulta l'opció majoritària, però de forma molt ajustada: un 44,1%. Els contraris a la independència serien 36,2%, mentre que els que no es defineixen són un 19,7%.

Tanmateix, el cert és que el recompte de resultats –com en el cas de les eleccions– normalment es fa sobre els vots d'alguna de les opcions. En aquest cas, el sí a la independència obté el 54,9% dels suports i el no que Catalunya sigui un estat es queda amb el 37,9% dels vots. Finalment, els vots a favor d'un estat que no sigui independent –l'opció identificada com a federal o confederal– recolliria només el 7,2% de les paperetes.

stats