L’ESCENARI ESTATAL
Política 16/02/2016

Podem envia al PSOE una contraoferta de màxims

Iglesias reclama el control del CNI, el CIS, el BOE i la lluita contra la corrupció

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Una contraoferta de màxims per al PSOE

MadridUna contraoferta gairebé més exhaustiva que el programa electoral. És el que Podem ha enviat al PSOE, al contrari del que la setmana passada van fer els socialistes, que van simplificar les seves mesures. Si Pablo Iglesias es presentava al 20-D sense donar detalls sobre la seva proposta d’estat plurinacional i havent d’esmenar el programa per afegir-hi el terme referèndum, ara desplega en un document de 98 pàgines iniciatives concretes per impulsar un “país de països”. Segons el líder de Podem, la seva és la “millor proposta”, perquè també inclou una memòria econòmica. Iglesias posa sobre la taula quin hauria de ser l’organigrama del nou govern amb el PSOE, les seves confluències aliades, IU i Compromís: 15 ministeris i ell de vicepresident.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’estat plurinacional

Mesures simbòliques: que el DNI “reconegui la plurinacionalitat”

A més de considerar “imprescindible” la convocatòria d’un referèndum, el document desplega quines haurien de ser les funcions d’un nou ministeri de Plurinacionalitat -dirigit pel líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech-, com ara garantir un “tracte igualitari” entre les diferents nacions, el “blindatge dels drets culturals i lingüístics”, el “blindatge competencial” i la construcció, en definitiva, d’un nou model territorial. Dins de la definició d’aquest model, inclou la “promoció d’elements simbòlics que facilitin el reconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat”. En què es tradueix? Per a En Comú Podem, passa perquè els DNI i passaports tinguin un “reconeixement de la plurinacionalitat”, perquè els cotxes portin el “CAT” o bé per permetre les seleccions nacionals oficials. Podem també defensa que el català sigui cooficial a tot l’Estat i que qualsevol nen el pugui aprendre a l’escola d’una altra comunitat. També reivindica que les circumscripcions siguin autonòmiques i un nou “sistema de finançament que garanteixi la suficiència de l’àmbit competencial”.

La vicepresidència

Una oficina de drets humans i una secretaria d’Anticorrupció

Si un lloc ha reivindicat Iglesias dins d’un “govern del canvi” és una vicepresidència política que aglutinaria més poder que mai. El líder de Podem vol el control del CNI, el CIS i el BOE, és a dir, tot l’aparell de comunicació de l’Estat, així com també la creació d’una secretaria d’Estat de lluita contra la corrupció i el crim organitzat. Per garantir que “el pla de xoc social no es quedi en paper mullat”, també proposa una nova Oficina de Drets Humans que depengui de la vicepresidència.

Més despesa pública

Situa l’objectiu de dèficit al 2019 en el 2,2%; la UE reclama un 0,3%

Tant el PSOE com el PP i C’s han acceptat la proposta inicial de Podem de reclamar a Brussel·les més flexibilitat en el compliment de l’objectiu de dèficit, però l’oferta d’Iglesias és la que preveu un desafiament més gran al dictat de la UE. Proposa revertir totes les retallades amb un augment de fins a 96.000 milions d’euros en la despesa pública.

Increment dels impostos

Abaixar l’IVA però apujar l’IRPF, societats i patrimoni

Com es poden obtenir tots aquests diners? En part, amb una reforma fiscal que permeti recaptar 28.000 milions d’euros en 4 anys. 10.000 milions gràcies a l’increment de l’IRPF als més rics, 12.000 en impost de societats, 2.000 en més impostos al patrimoni i 8.000 en d’altres impostos. Això sí, proposa la reducció de l’IVA: un 4% per a la majoria de productes d’alimentació i un 10% per a gas, llum i aigua.

stats