Política 23/05/2017

Méndez de Vigo i Cospedal afirmen que la llei de transitorietat és un "cop d'estat"

El portaveu del govern espanyol adverteix que Europa no acceptarà una declaració unilateral d'independència, i la ministra de Defensa avisa que l'Estat "té tots els mitjans per defensar-se i es defensarà"

Laia Forès / Agències
2 min
Méndez de Vigo: "La llei de tranistorietat és un veritable cop d'estat"

Brussel·lesL'endemà de la conferència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Madrid sobre el referèndum d'independència, el govern espanyol ha carregat durament tant contra les paraules del president català, com contra l'esborrany de llei de transitorietat jurídica publicat per 'El País'. "No només és una alternativa inconstitucional sinó que és un veritable cop d'estat", ha assegurat aquest dimarts el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el portaveu de l'executiu de Mariano Rajoy, la llei de transitorietat -que s'aplicaria si es declara la independència de Catalunya- "vulnera" l'Estatut de Catalunya i la Constitució espanyola. Tot i la negativa de Rajoy a negociar el referèndum, Méndez de Vigo ha assegurat que el govern espanyol "vol dialogar dins de la llei sense data de caducitat".

El ministre portaveu, que aquest dimarts participa en una reunió de titulars de Cultura de la UE a Brussel·les, ha advertit que "ningú a les institucions europees pot estar d'acord" amb el projecte secessionista català i una declaració unilateral d'independència. "Seguint per aquest camí, Puigdemont tindrà el rebuig de tots els europeus. És un camí que no porta enlloc", ha assegurat.

La ministra de Defensa

La secretària general del PP i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, també ha qualificat el que vol fer Catalunya de "cop d'estat". Cospedal, en una entrevista a Onda Cero, ha dit, respecte al que va dir Puigdemont que l'Estat no té prou força per evitar un referèndum a Catalunya: "Davant d'aquesta amenaça en tota regla contra l'Estat, aquest té tots els mitjans per defensar-se, i es defensarà".

Preguntada per la possibilitat que el govern espanyol pugui utilitzar les forces armades com un instrument més perquè la Generalitat compleixi amb les seves obligacions, la ministra de Defensa ha assenyalat que si les amenaces es transformen en fets, l'executiu haurà d'utilitzar els mitjans que li dona l'estat de dret. Però ha instat a anar "pas per pas" i no precipitar els esdeveniments ni donar respostes que creu que són les que estan esperant els que "amenacen i fan xantatge" a l'Estat.

Caiguda del PIB català

També el ministre d'Economia, Luis de Guindos, s'ha referit des de Brussel·les a la conferència de Puigdemont. Guindos ha assegurat que la independència suposaria un "empobriment brutal" per a Catalunya amb una caiguda del PIB d'entre el 25% i el 30%. El titular d'Economia ha dit que el govern espanyol "no deixarà mai que Catalunya i els catalans surtin de la zona euro o de la Unió Europea" i per això no acceptarà la independència. "Seria un pas enrere amb conseqüències que no em vull ni imaginar", ha subratllat.

stats