Política 18/07/2011

De Alfonso demana ser un candidat de consens per dirigir l'Oficina Antifrau de Catalunya

L'encara magistrat de l'Audiència de Barcelona, Daniel de Alfonso, ha passat aquest matí l'examen d'idoneïtat a la comissió parlamentària d'Afers Institucionals per ser director de l'OAC

Laia Espín
2 min

BarcelonaDe Alfonso ha comparegut davant de tots els grups parlamentaris per ser valorat com a candidat a ocupar la direcció de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), buida des de fa sis mesos després que David Martínez Madero morís sobtadament el 21 de gener d'enguany. El magistrat de la secció setena de l'Audiència ha manifestat amb contundència la seva voluntat de continuar exercint de servidor públic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Alfonso s'ha compromès a ocupar el càrrec amb plena dedicació i transparència, i també ha mostrat la necessitat que l'organisme mantingui l'esperit de neutralitat i transparència amb el qual va néixer. El candidat a director de l'OAC s'ha compromès a mantenir la màxima col·laboració amb la fiscalia, l'estament judicial, la sindicatura i la intervenció general de la Generalitat, però sense inteferir en la seva tasca. Tanmateix, ha expressat la seva intenció de continuar potenciant l'Oficina a nivell internacional i en les seves tasques de prevenció i formació de conductes indegudes a l'administració pública. Per definir la filosofia de l'organisme ha citat les paraules que va utilitzar el seu predecessor en el càrrec, David Martínez Madero: "l'Oficina ni acusa ni jutja".

De Alfonso també s'ha compromès a treballar en el marc de les retallades pressupostàries, però no ha descartat demanar allò que sigui necessari per fer funcionar la institució. A preguntes del diputat d'ERC Pere Bosch sobre la necessitat d'un subdirector per evitar la inactivitat que en els darrers sis mesos sense director ha viscut l'Oficina, el candidat De Alfonso ha manifestat la seva voluntat de crear aquest càrrec.

D'altra banda, CiU, el PP català i el PSC han mostrat la seva voluntat de votar a favor del seu nomenament en el proper ple del Parlament. En canvi, Iniciativa ha manifestat que s'abstindrà i ERC no s'ha posicionat.

De Alfonso és magistrat de la secció setena de l'Audiència de Barcelona des del 29 d'abril d'aquest any. Abans havia sigut magistrat de la secció desena de la mateixa audiència provincial. El magistrat està especialitzat en dret penal i col·labora amb el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat de Catalunya, amb Esade i amb la UOC. De Alfonso ha estat vinculat amb la conservadora Associació Professional de la Magistratura.

El cas Wilson Pacheco

De la seva trajectòria com a magistrat en destaca la presidència del tribunal del cas Maremàgnum. El procés va jutjar i condemnar dos porters de discoteca i un vigilant de seguretat per la mort del jove equatorià Wilson Pacheco després de ser apallissat i caure a l'aigua a prop del complex d'oci de Barcelona l'any 2002.

stats