Política 11/08/2017

La mesa del Parlament no inclou per ara la llei del referèndum en la reunió de dimecres 16

Junts pel Sí i la CUP van registrar la norma just abans de marxar de vacances

Gerard Pruna
2 min
Diputats de JxSí i la CUP registren la proposició de llei del referèndum

BarcelonaDimecres 16 d'agost el Parlament tornarà a obrir les portes. Ho farà amb una reunió de la mesa que, segons ha pogut saber l'ARA, no té per ara previst debatre l'admissió a tràmit de la llei del referèndum. Tot i que Junts pel Sí i la CUP van registrar la norma l'últim dia del curs (el 31 de juliol) i es donava per fet que la mesa l'admetria a tràmit en la seva primera reunió després de les vacances, per ara no està previst que sigui així.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els membres de la mesa han rebut aquest divendres la primera versió de l'ordre del dia de la reunió del dia 16, i en aquest document no hi consta la llei que ha de servir per regular l'1-O. Tanmateix, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pot modificar l'ordre del dia en qualsevol moment abans que dimecres a les 10 es retrobin els membres de la mesa.

En els últims dies diverses fonts sobiranistes ja apuntaven la possibilitat que la llei no s'admetés a tràmit en la primera reunió de la mesa i que es deixés per a més endavant. En el moment que la norma sigui admesa a tràmit, l'Estat ja ha avisat que activarà tots els seus mecanismes per impugnar-la. El mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va alertar que esperarà que s'admeti a tràmit per demanar un informe al Consell d'Estat i portar la llei al Tribunal Constitucional.

A l'ordre del dia sí que hi ha, per exemple, l'admissió a tràmit de les sol·licituds de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries dels projectes de llei per a la votació electrònica per als catalans i catalanes residents a l'estranger i l'admissió a tràmit de la llei de creació de l'Agència Catalana de Medicaments i Productes Sanitaris.

Ple el 6 i 7 de setembre

En un comunicat, el Parlament –que aquest any gràcies a la reforma del reglament obre el període de sessions a mitjans d'agost i no al setembre, com era habitual– ha anunciat també la convocatòria d'un ple els dies 6 i 7 de setembre. Un ple que, segons els càlculs independentistes, hauria de servir per aprovar la llei del referèndum.

Precisament aquest divendres la diputada de la CUP Anna Gabriel ha confiat que la llei del referèndum s'aprovi abans de la Diada de l'Onze de Setembre. En una entrevista a l'ACN, la dirigent independentista ha assegurat que no hi haurà "cap impediment" perquè la norma que ha de donar cobertura a l'1-O s'aprovi amb prou temps, se'n despleguin els decrets complementaris de les conselleries i es dugui a terme la campanya.

"Si és a finals d'agost, millor, perquè tindrem tot el setembre hàbil, i si és la primera setmana de setembre tindrem el que queda de mes, però no podríem trigar més que això. Hauríem d'anar als carrers l'11-S amb la llei del referèndum aprovada", ha insistit. D'altra banda, Gabriel ha dit que "no s'entén" que el grup parlamentari de CSQP s'oposi a aquesta norma, i ha confiat que la participació de l'1-O sigui superior a la del 9-N.

stats