Política 05/12/2016

La delegació del govern espanyol no farà un seguiment "excepcional" dels ajuntaments pel 6-D

Millo espera que "tothom actuï amb responsabilitat" però no descarta prendre "alguna mesura" si calgués

Ara
2 min
La delegació del govern espanyol no farà un seguiment "excepcional" dels ajuntaments pel 6-D

TarragonaEl Dia de la Constitució es presenta més plàcid que el Dia de la Hispanitat. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha dit aquest dilluns que farà un seguiment "ordinari" i "no excepcional" dels ajuntaments demà, dia 6 de desembre. "Espero que transcorri amb normalitat", ha dit el nou delegat en un acte per celebrar el dia de la Constitució a Tarragona, recollit per l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé el delegat de l'executiu espanyol no descarta cap mesura, espera que tothom "actuï amb responsabilitat" i que no passi com el Dia de la Hispanitat, en què l'anterior delegada, María Llanos de Luna va acudir als jutjats per obligar Badalona a fer festa.

Millo ha recordat que els càrrecs electes poden treballar "si ho consideren oportú", però els funcionaris no, i ha advertit que no se'ls pot coaccionar a fer-ho. El delegat tampoc es planteja que cap funcionari vagi a treballar de manera voluntària.

Millo ha assistit aquest dilluns a Tarragona a la celebració del Dia de la Constitució, on ha reiterat la crida al diàleg entre Catalunya i Espanya i ha demanat al president Puigdemont que assisteixi al gener a la Conferència de Presidents autonòmics.

Més de 300 ajuntaments treballaran

Alcaldes i regidors de com a mínim 300 ajuntaments catalans treballaran aquest 6 de desembre, dia de la Constitució, segons ha assegurat aquest dilluns la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, tot i deixar clar que aquesta xifra fa referència als consistoris adherits a l'AMI que ho han comunicat i que, per tant, la definitiva pot ser superior. En aquest sentit, Lloveras ha citat Badalona, Vilanova i la Geltrú, Argentona o Sabadell, com algunes de les ciutats grans on electes municipals treballaran aquest dimarts.

A les 12 hores del migdia està prevista la lectura d'un manifest davant dels ajuntaments per tal de posar de relleu la tasca que alcaldes i regidors porten a terme els 365 dies de l'any i per denunciar la judiciacilització de la política que està duent a terme el govern espanyol.

Lloveras ha defensat que es tracta d'una festa "que molts catalans no ens sentim nostra" i, a més "estem parlant d'una Constitució que estem veient com està sent utilitzada contra les institucions catalanes i els càrrecs electes catalans i els ajuntaments". En aquest sentit, ha reivindicat que alcaldes i regidors treballen els 365 dies de l'any malgrat que "el fet que es tracti d'una Constitució que no compartim, fa del 6-D un dia diferent de resta festius que treballem".

A les 12 hores del migdia es durà a terme davant dels ajuntaments la lectura d'un manifest unitari amb què els electes municipals posaran de relleu que treballen i estan a disposició dels ciutadans tots els dies de l'any. Així mateix, el text vol servir per reclamar que "des de Catalunya alguna cosa hauríem de poder dir a l'hora de triar els festius" i per denunciar la "judicialització que estem veient de la política catalana" per part de les institucions espanyoles, segons ha explicat la presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

Tanmateix, el portaveu nacional de la CUP, Quim Arrufat, ha denunciat aquest dilluns la falta de "coordinació" entre els actors sobiranistes per aquest festiu. La CUP ha cridat a obrir les portes del consistori -com a Badalona el dia de la Hispanitat-, mentre que ERC i el PDECat es limiten a animar els càrrecs a treballar per protegir els funcionaris.

stats