Política 29/04/2016

Les desercions s’estenen a Madrid i multipliquen els fronts de Sánchez

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridPedro Sánchez va anunciar dimarts, just després de certificar que Espanya s’abocava a eleccions altra vegada, que no tenia intenció de modificar les candidatures de cara al 26-J. L’executiva del PSOE va aprovar dimecres aquesta decisió i va proposar que el comitè federal previst per demà validés totes les llistes del 20-D, excepte les de direccions territorials que plantegessin la introducció de canvis mínims per “circumstàncies sobrevingudes”. Però, al final, aquestes circumstàncies seran més del que es preveia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la sorpresa de la renúncia de Carme Chacón a liderar la llista per Barcelona s’hi suma des d’ahir al matí també la renúncia de l’exdiputada d’UPyD i fitxatge estrella de Sánchez el 20-D, Irene Lozano, a repetir com a número quatre per Madrid, a més dels dubtes sobre la continuïtat del que va ser rival de Sánchez en les primàries del 2014, Eduardo Madina, que va ocupar el setè lloc en la candidatura de la capital espanyola -va quedar-se sense escó al desembre perquè el PSOE només va aconseguir sis diputats a Madrid.

El líder socialista veu així com es desmunten dues de les seves principals llistes: Barcelona i Madrid. Si el seu tàndem el 20-D, Meritxell Batet, finalment fa el salt al PSC, Sánchez es quedarà amb un forat tant en la posició de número dos com en la de quatre. A més, també es veu obligat a buscar un lloc per substituir el dirigent basc si no confirma la seva candidatura. En les travesses sona el nom d’Ángel Gabilondo, exministre d’Educació, però les llistes cremallera forcen Sánchez a promocionar dues dones. Un altre dels noms possibles és el de Luz Rodríguez, actual secretària d’ocupació del partit, que es va haver de presentar per Guadalajara després que Sánchez promocionés Lozano.

L’exdiputada d’UPyD no va tenir una bona acollida dins del PSOE. Lozano ha topat amb el buit dels seus companys al Congrés, que recordaven els atacs durant l’etapa al partit de Rosa Díez. La situació contrasta amb la de Madina. Ahir la baronessa andalusa, Susana Díaz, va sortir en defensa del dirigent basc -a qui no va donar suport en les primàries-. “És un luxe tenir-lo a l’equip”, va dir. En una entrevista a la SER, Sánchez va defensar que la setena posició era molt “digna”. Si Podem i IU sumen a Madrid, el PSOE podria quedar-se amb menys de sis diputats a la capital espanyola. El 20-D ja va ser quarta força.

stats