Política 03/02/2017

Tots els detinguts pel cas 3%, en llibertat

Francesc Sánchez assegura estar "ben tranquil" mentre Vives es mostra "perplex". Tots estan investigats però no saben de què se'ls acusa

Dani Revenga
3 min
L'ex coordinador de règim intern de CDC, Francesc Sánchez, avui sortint de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, després d'haver estat detingut i interrogat pel cas de presumpte finançament il·legal del partit a Barcelona

TarragonaDesprés de prendre'ls declaració, la Guàrdia Civil està deixant en llibertat els detinguts en l’operació Pika, que investiga la presumpta trama de finançament il·legal de l’antiga CDC. A hores d'ara, tots han quedat en llibertat segons ha confirmat l'ARA. Entre ells ja han pogut marxar de les dependències judicials, hi ha Francesc Sánchez, exdirigent de CDC, i de l'extresorer de CDC, Andreu Viloca, i l'extinent d'alcalde, Antoni Vives. Cap d'ells ha declarat res davant la Guàrdia Civil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la sortida de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona Sánchez ha assegurat sentir-se "molt tranquil". L'exdirigent de CDC ha detallat que la Guàrdia Civil s’ha quedat el seu mòbil i el seu ordinador, després del registre practicat ahir al seu domicili. Vives, per la seva banda, ha assegurat sentir-se "perplex" per la detenció i esperarà a que s'aixequi el secret de sumari per saber de què s'ha de defensar. Cap d'ells sap de què se'ls acusa.

Precisament l’advocada de Francesc Sánchez i Andreu Viloca, Judit Jané, havia assegurat uns minuts abans que la Guàrdia Civil posés en llibertat un dels seus clients que no estava justificat que continués la detenció: "Ja van declarar dijous a la tarda, per tant, teòricament ja han complert". Jané també ha reiterat que els dos detinguts no saben de què se’ls acusa.

La Guàrdia Civil ha començat a prendre declaració aquest divendres als 8 detinguts en l’operació Pika, que han passat la nit a la Comandància de Tarragona. Segons fonts judicials, els agents han estat analitzant durant tota la nit la documentació intervinguda en els registres i n’estan informant als fiscals anticorrupció, que no assisteixen a les declaracions.

La Guàrdia Civil manté detinguts l’exdirector general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell; l’extinent d’alcalde de Barcelona Antoni Vives; Xavier Tauler, exconseller delegat de Copisa; Josep Maria Bassols, delegat d’Oproler a Catalunya; l’empresari berguedà Fèlix Pasquina i el delegat a Madrid de l’empresa Oproler, Sergio Lerma, que ha arribat a la comandància de matinada procedent de la capital espanyola.

Les altres 10 persones que van ser detingudes durant aquest dijous van quedar en llibertat un cop finalitzats els registres. Entre ells destaquen el president del port de Barcelona, Sixte Cambra; l’exgerent de l’Ajuntament de Barcelona i actual director de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, i el director general de BIMSA, Àngel Sánchez, a més de diversos empresaris de la construcció.

L’operació Pika s’emmarca en la investigació pel presumpte finançament irregular de l’antiga CDC, l’anomenat cas 3%, que s’instrueix als jutjats del Vendrell a partir de les presumptes irregularitats detectades a l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragonès). S’investiguen diverses obres que haurien estat adjudicades a empreses que haurien vehiculat un 3% del cost al finançament del partit.

La Fiscalia Anticorrupció considera que la trama havia dissenyat una mecànica basada en concursos "manegats" i "controlats". Els concursos, segons el ministeri públic, ja estaven "atorgats prèviament", tot i la seva "aparença de regularitat", amb l'objectiu de finançar irregularment CDC a través de donacions a les fundacions.

Per a la Fiscalia els fets serien constitutius dels delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, finançament il·legal de partits, blanqueig de capitals i malversació de fons públics. Viloca, Rosell, Tauler, Lerma i Bassols ja van ser detinguts l'octubre del 2015 en una de les fases de l'operació Petrum. En el cas de Bassols, que va ser alcalde d'Anglès per CiU, també va ser arrestat en l'operació Térmyca, relacionada amb la consultora Efial. Totes són operacions vinculades al cas 3%.

stats