CANVIS A PODEM
Política 11/10/2015

La dimissió d’Ubasart afegeix tensió a l’esquerra alternativa

Deixa el càrrec disconforme amb la campanya electoral

Ara
2 min
Gemma Ubasart només haurà ocupat durant vuit mesos la secretaria general de Podem a Catalunya, després de dimitir.

BarcelonaEls mals resultats de Catalunya Sí que es Pot a les eleccions catalanes continuen passant factura als partits que integraven el pol d’esquerres. La secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, va presentar ahir la dimissió davant del consell ciutadà autonòmic de la formació que lidera Pablo Iglesias, segons va avançar Crític. “Entenc que s’ha acabat una etapa i que arriba el moment del recanvi”, va considerar Ubasart, que ara se centrarà en la seva vida acadèmica a la Universitat de Girona. El partit convocarà una assemblea ciutadana per escollir nous òrgans de direcció després que el consell de coordinació que depenia d’ella es dissolgui.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ubasart era una dirigent considerada pròxima a Iglesias en la mesura que va ser escollida secretària de plurinacionalitat de Podem i que participava sovint en les reunions de la formació a Madrid. En tot cas, però, durant aquesta campanya electoral Ubasart no s’ha sentit còmoda amb la presència i els missatges de la plana major de Podem, que en bona mesura han acabat eclipsant fins i tot el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, que finalment només va ser capaç d’aconseguir onze escons. “Els mítings d’Iglesias no havien d’eclipsar que som una candidatura catalana”, va dir Ubasart al digital Crític.

La dimissió de la secretària general de Podem a Catalunya afegeix tensió en el camp de l’esquerra alternativa camí d’unes eleccions espanyoles en què tot apunta a un canvi de majories a Madrid. La formació morada, que des que va irrompre amb força al Parlament Europeu amb cinc diputats va anar guanyant pes a les enquestes fins a superar el PSOE en intenció directa de vot, ha perdut pistonada a mesura que s’acosten les eleccions espanyoles previstes per al 20 de desembre.

En territori català, Podem té intenció de tornar a bastir un pol d’esquerres amb un independent al capdavant -tal com va avançar l’ARA dijous- i amb més presència de la marca. Sectors d’ICV-EUiA, en canvi, veuen amb bons ulls que sigui Joan Herrera -ara ja fora del Parlament- el candidat a les espanyoles, en la mesura que ja coneix Madrid com a representant ecosocialista.

Una de les queixes que la direcció estatal del partit va fer després dels comicis catalans -en una carta pública firmada per Iglesias i Íñigo Errejón- va ser que en les paperetes no s’identificava clarament Catalunya Sí que es Pot com a Podem, tot i que en els cartells electorals sí que apareixia clarament el logo del partit morat. I, al seu torn, els representants catalans de la formació admeten -així ho feia Marc Bertomeu, secretari general de Podem a Barcelona, aquest dijous a l’ARA- que no s’han sentit còmodes amb la manera d’abordar el flanc nacional en campanya. Iglesias ja va admetre que se sentia “com en un altre país” a l’hora de fer ruta electoral per Catalunya en els dies previs al 27-S.

Aquesta mateixa setmana Podem i Esquerra Unida van certificar que no aniran junts a les eleccions espanyoles. L’esquerra alternativa afrontarà dividida unes eleccions espanyoles en què Ciutadans, amb un discurs reformista de l’Estat, intentarà erigir-se com la tercera via entre el continuisme del PP i l’alternança habitual del PSOE.

stats