Política 01/03/2016

El discurs de Sánchez, en 20 frases: "La causa comuna és la nostra pàtria, és Espanya"

El líder del PSOE constata que el "govern del bé comú" que pretén liderar no es pot fer només amb les forces d'esquerres. Sánchez defensa que cal estendre ponts per solucionar el ple català. "És imprescindible actuar", diu sobre Catalunya

Ferran Casas / Joan Serra Carné
3 min
Paraules més freqüents del discurs d'investidura de Pedro Sánchez

MadridEl líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha defensat el seu programa de govern amb l'argument que l'única suma que val és la de les forces del canvi. Conscient que no compta amb prou suports per ser elegit en la votació d'aquest dimecres –és el primer líder polític espanyol que se sotmet a una sessió d’investidura sense haver guanyat les eleccions–, el dirigent socialista ha presentat una agenda reformista, fidel a l'entesa amb Ciutadans (C's) i allunyat de les posicions de ruptura que li reclamava Podem per poder pactar. Sánchez ha recordat que el "govern del bé comú" que pretén liderar, basat en el "canvi, diàleg i acord", no es pot fer només amb les forces d'esquerres. Aquestes són les intervencions més destacades de Sánchez:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

-"És temps de canvis. Avui no estem en campanya electoral".

-"Teníem dues alternatives: o declinar l'oferiment del rei o assumir el repte de comprometre'ns per aconseguir un acord majoritari; o mantenir el bloqueig o posar en marxa el sistema democràtic".

-"Canviar significa moure's. La majoria dels espanyols ens han facilitat un sòlid vehicle per moure'ns [...] Aquest vehicle que ens portarà al canvi es diu acord i el combustible és el diàleg. El vehicle de l'acord s'accelera amb la capacitat de diàleg. No ens val la imposició, ni el xantatge, ni l'abandonament"

-"La majoria menor no és una minoria".

-"Fins a 18 milions d'espanyols esperen un govern diferent. Si la majoria d'espanyols volen un canvi de govern, per què no el portem endavant? O no fem res i permetem que el senyor Rajoy sigui president o apostem pel canvi. Ens quedem aturats o ens posem en marxa".

-"Sàpiguen una cosa, el PSOE no exigeix res, no vol imposar res, no tenim línies vermelles només fermes conviccions".

-"El meu grup parlamentari compta amb 90 escons, no puc exigir que es compleixi el meu programa electoral al 100%. Volem un govern basat en el diàleg, sí o no?"

-"La causa comuna és la nostra pàtria, és Espanya".

-"Volem un govern de diferents forces i de diferents ideologies. És la millor opció, però també l'única possible".

-"Des del PP ens demanen una gran coalició. Amb Rajoy i les polítiques del PP no hi podem pactar".

-"A molts votants socialistes els agradaria un govern que aglutinés les forces d'esquerres. Podem discutir dels repartiments de poders, però és absurd. No hi ha prou majoria en aquest parlament per sumar un govern d'esquerres. No suma".

"Tinc la humilitat de representar una minoria parlamentària i l'ambició d'assolir un acord més ampli".

-"El puzzle no és irresoluble. L'actual composició parlamentària és un reflex del que desitgen els espanyols. Estem obligats a mesclar-nos. El mestissatge enriqueix.

-"Tenim cinc grans reptes: la creació de llocs de treball, la lluita contra la desigualtat, la lluita contra la corrupció, el paper d'Espanya al món i la resolució de la crisi de convivència amb Catalunya".

-"Als socialistes ens dol constatar que part de la societat catalana ha desconnectat del nostre projecte comú".

-Estic compromès amb la defensa de la llei i la Constitució. Però no em vull quedar en la llei. Parlo d'estendre ponts. És imprescindible actuar".

-"Ser patriota és un valor exigent, ser patriota és que la teva pàtria transcorri per un camí de llibertat".

-"Proposo construir una Espanya federal, amb la força de les seves cultures, de les seves llengües i de la seva història comuna".

-"Plantejo un canvi que uneixi els espanyols i els seus territoris".

-"El meu fracàs hauria estat rebutjar l'oferiment del cap de l'Estat".

stats