Política 21/08/2014

Les 4 eines clau per seguir la política catalana a Twitter

Les principals llistes a Twitter, els recursos per ordenar-les, les aplicacions per guardar un article per llegir en un altre moment i l'ús dels hashtags són els elements fonamentals per encarar una tardor intensa a les xarxes socials

Laia Vicens
2 min

Prada (Conflent)El debat sobiranista també bull a les xarxes socials i, sobretot, a Twitter. Els pròxims mesos prometen ser molt intensos políticament, i per això, el periodista especialitzat en comunicació 2.0 Oriol Lladó ha posat sobre la taula algunes eines que ofereixen les xarxes socials per a seguir "una tardor decisiva". Ho ha fet en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu, celebrada a Prada de Conflent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les llistes de Twitter: indispensables per destriar i ordenar la informació

Els usuaris de Twitter poden crear llistes per agrupar comptes que piulen sobre temes concrets. D'aquesta manera es destrien les piulades per temes i s'ordena la informació temàticament o geogràficament. Hi ha llistes públiques i privades, però totes serveixen per filtrar les actualitzacions de Twitter segons l'interès de cada usuari. Algunes de les llistes amb més rellevància per seguir aquests mesos d'efervescència política són:

Política catalana, d'Oriol Lladó: periodistes, polítics i politòlegs que piulen sobre política catalana.

Diputats i diputades 2.0, de Neus Pinart: el recull dels comptes a Twitter dels diputats al Parlament que tenen aquesta xarxa social.

Sectorials ANC, de l'Assemblea Nacional Catalana: les diferents "comissions" que té l'ANC s'agrupen a la mateixa llista per seguir-ne més fàcilment la seva activitat.

Política (institucional), de Sergi Picazo: les piulades de periodistes, polítics i membres de partits s'inclouen en aquesta llista.

Top_periodistes, de Saül Gordillo: els tuits dels periodistes més rellevants del país es recullen aquí.

Hootsuite i Tweetdeck: per seguir llistes i perfils a gust de l'usuari

Tant Hootsuite com Tweetdeck poden ser útils per seguir el moviment de molts usuaris a través de les llistes, sense la necessitat de fer "follow". Serveixen per veure més d'una llista a la vegada a la mateixa pantalla i ordenar-les segons el criteri de cada usuari.

Hashtags: útils per seguir debats populars

L'ús de hashtags, que després es convertien en Trending Topic (temes més comentats a Twitter), han sigut una eina fonamental per fer créixer el rebombori sobiranista a la xarxa. Els hashtags permeten guanyar visibilitat i impacte a Twitter, i també per trobar fils de contingut que interessin l'usuari o per descobrir nous perfils a qui fer "follow". Les aspiracions independentistes dels piuladors es canalitzen aquests dies sota el hashtag #araeslhora.

Pocket i Instapaper: el recurs per aplaçar la lectura d'un article

La llei de consultes, la preparació i les reaccions a la V per la Diada, el possible veto del Tribunal Constitucional a la consulta, el mateix 9-N i molts esdeveniments que encara són impossibles de preveure generaran molts articles d'opinió a la premsa i als blogs. Per això, quan un usuari vulgui "guardar-se" una lectura per un altre moment, pot fer-ho a través de Pocket o Instapaper. Així, els articles que es troben per xarxes socials o navegant per Internet i que l'usuari no pugui llegir en aquell moment, es "guarden" quan s'activa aquesta aplicació de lectura en diferit.

stats