Política 08/09/2017

Les entitats sobiranistes desplegaran voluntaris l'Onze de Setembre per omplir la Caixa de Solidaritat

Jordi Sànchez desvela que la Caixa de Solidaritat ja suma "més de 800.000 euros"

Núria Orriols
3 min
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en una entrevista a 'Els matins de Catalunya Ràdio'

BarcelonaLa caixa de solidaritat oberta pels condemnats pel Procés ja ha recaptat "més de 800.000 euros en dades d'aquest matí, segons ha desvelat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, que ha dit que esperen triplicar la xifra. En una roda de premsa al Parlament, el president de l'ANC acompanyat de Cuixart, ha assegurat que el valor de la solidaritat té "enormement sentit" a dia d'avui. "El referèndum no està en venda", ha dit, i ha explicat que també en l'Onze de Setembre es farà una crida a fer aportacions per la caixa de solidaritat. Es farà, ha explicat Sànchez, a través de voluntaris i punts de recollida per contribuir al fons destinat a pagar multes pels encausats del Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La xifra que avui us hem dit quedarà petita. Com a país demostrarem ben aviat la capacitat de fer front a tots els atacs", ha afirmat. Al seu torn, Cuixart ha dit que els 5 milions d'euros que demanen als condemnats pel 9-N i a una desena més d'alts càrrecs per posar les urnes "ens els demanen a tots". "No estem fent cap delicte", ha defensat Cuixart.

Els presidents de totes dues entitats han volgut transmetre un missatge d'autoestima col·lectiu. "Ningú caminarà sol. El missatge 'Si ens toquen a un ens toquen a tots' pren més força que mai", ha dit Cuixart, que ha assegurat que "l'administració defensarà els servidors públics".

Sobre l'aprovació de la llei del referèndum i la de transitorietat al Parlament, ho han descrit com "un moment històric des de la recuperació de la democràcia" i "un acte en defensa pròpia" que no és "menor", encara que han defensat que ningú no es pot sorprendre perquè fa dos mesos que "la història està escrita". "No s'han cregut que això passaria. Ha passat. No era una amenaça, era una actitud coherent, un acte d'obediència a la pròpia consciència i de desobediència a una llei injusta. Això es Mahatma Gandhi, Martin Luther King", ha afegit el president d'Òmnium Cultural.

La resposta de Rajoy

Sobre les amenaces del govern espanyol, Cuixart ha assegurat que "la prohibició no és suficient des d'una perspectiva estrictament legal" i que cal "saber com impediran que els ciutadans votin": "Quan un país vol votar es molt difícil impedir-ho quan hi ha més de 6.000 col·legis electorals". El president d'Òmnium ha aprofitat per destacar les dades dels inscrits com a voluntaris per a l'1-O (16.000 persones s'han inscrit en 24 hores) i els ajuntaments que han respost a la carta del Govern, que ja sumen 560.

Sànchez considera que el govern espanyol està anant amb "marxa reductora abans de l'Onze de Setembre" i ha assegurat que "la primera partida del referèndum la juguem dilluns": "Com que tornarem a ser multituds, el món sencer veurà l'absurditat d'un tribunal de dotze membres i d'un govern espanyol que ha sigut incapaç d'asseure's a una taula per parlar-ne".

La decisió dels comuns

Els presidents de les entitats sobiranistes han expressat plena confiança en Colau. Creuen que contestarà a la carta del Govern la setmana que ve: "Sabem que no podrà estar mai del costat del TC i de la Guàrdia Civil, sinó de la gent que vol votar. No oblidem que va estar al costat del multireferèndum". De fet, confien en els comuns i en bona part de Podem: Cuixart ha dit que les declaracions de Coscubiela al ple d'aquest dijous "no són representatives de la majoria del grup de CSQP".

stats