Política 16/09/2016

Rajoy: "Barberá ja no és militant del PP i, per tant, no tinc cap autoritat sobre ella"

El govern espanyol evita demanar a la senadora que deixi l'escó

Laia Forès / Dani Sánchez Ugart
2 min
Rajoy: "Barberá ja no és militant del PP, no tinc cap autoritat sobre ella"

Bratislava / MadridEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, se n'ha rentat les mans pel que fa a la polèmica sobre Rita Barberá, a qui el PP ha pressionat perquè renunciï al seu escó al Senat després que el Tribunal Suprem hagi obert una causa contra l'exalcaldessa de València per blanqueig de capitals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha assegurat aquest divendres que ara que Barberá s'ha donat de baixa del PP, ell no la pot obligar a res. "Rita Barberá ja no és militant del PP i, per tant, el president del PP no té cap autoritat sobre ella", ha dit el cap de l'executiu espanyol en funcions a Bratislava, on ha participat en la cimera europea sobre el futur de la Unió.

El president ha recitat l'argumentari del govern, que prèviament havia desplegat la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría: "Barberá ja no és afiliada al PP", ha afirmat en la roda de premsa posterior al consell de ministres abans de recordar que la titularitat de l'escó correspon a l'exalcaldessa de València.

"El govern no pot exercir cap autoritat sobre les persones que estan en un procés de justícia", ha conclòs la vicepresidenta, amb intenció de deixar tancat un assumpte que al PP li està complicant les eleccions autonòmiques basques i gallegues que se celebraran el dia 25.

La vicepresidenta, que aquest divendres presidia la reunió del consell de ministres perquè el president en funcions, Mariano Rajoy, està de viatge oficial a Bratislava, també ha fet un esforç per tancar la carpeta del cas Soria. "El ministre De Guindos ja ha donat explicacions", ha afirmat. També ha descartat que ningú a l'executiu assumeixi responsabilitats polítiques, com demanen diversos partits de l'oposició.

Pensions i funcionaris

La vicepresidenta també s'ha referit a la possible actualització de les pensions i el sou dels funcionaris. L'executiu no pot tirar endavant uns pressupostos en funcions, i havia amenaçat en diverses ocasions que aquests pagaments no pujarien. Ara el govern en funcions modifica el discurs i s'obre a buscar "solucions que poden ser legislatives o administratives per minimitzar els danys" d'una pròrroga pressupostària. És a dir, el govern s'obre a aprovar per decret una actualització de les pensions i el sou dels funcionaris, que hauria de ser convalidada pel Congrés, o a buscar fórmules alternatives.

stats