Política 07/04/2017

Otegi avisa que després del desarmament d'ETA s'ha d'abordar la qüestió dels presos i la "desmilitarització"

El lehendakari Iñigo Urkullu diu que "encara no toca parlar", i fonts de l'executiu asseguren que no faran declaracions fins que el desarmament estigui confirmat

Ara
3 min
Otegi assegura que deu "obediència al poble", davant una possible inhabilitació

BarcelonaEl líder de l'esquerra abertzale, Arnaldo Otegi, ha considerat que a partir de demà dissabte es produirà "un canvi d'escenari evident" i que cal abordar la qüestió dels "presos, els refugiats i la desmilitarització del País Basc".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Són temps de pau en què les forces de seguretat de l'estat espanyol han de començar a abandonar aquest país", ha asseverat el líder d'EH Bildu en la seva visita aquest matí a tres vaguistes que romanen en vaga de fam contra les retallades a la renda de garantia d'ingressos (RGI).

El dirigent de Sortu, que ha valorat com una "bona notícia" l'anunci d'ETA en el qual declara que és ja "una organització desarmada", ha estimat que "la foto d'aquest país no és la d'un PP crispat", sinó la de "tots els sindicats i partits polítics, excepte PP i UPN, donant suport al desarmament".

"Els enemics de la pau són els mateixos que ens van empresonar, que mantenen actituds absolutament crispades, eleven el to i tenen un rictus d'absoluta amargor a la cara cada vegada que aquest país fa un pas endavant", ha assenyalat.

El govern basc demana "màxima prudència"

Per la seva banda, el govern basc s'ha negat aquest divendres a opinar sobre l'últim comunicat d'ETA i ha demanat "màxima prudència" als organitzadors de les activitats de demà, dissabte, relacionades amb el desarmament de l'organització terrorista.

La banda terrorista ETA ha emès un comunicat en el qual declara que "ja és una organització desarmada", ja que "les armes i explosius que tenia sota el seu control estan en mans de la societat civil".

Tanmateix, en la mateixa missiva, adverteix que "el procés no ha acabat", perquè el "dia del desarmament serà demà" i encara poden produir-se, sosté, "atacs dels enemics de la pau".

Fonts de l'executiu de Vitòria han explicat a Efe que no analitzaran públicament aquest comunicat ni tampoc el procés de desarmament "fins que hagi estat confirmat".

Han demanat "màxima prudència als membres de la societat civil que estan organitzant diferents activitats" per demà a Baiona (França) amb la finalitat que s'"eviti qualsevol situació que enterboleixi la fi principal del desarmament".

A l'entrada del Parlament basc, que avui celebra ple de control, el lehendakari, Iñigo Urkullu, davant preguntes dels periodistes, s'ha limitat a dir que "avui encara no toca parlar-ne".

EH BILDU

"Som davant un moment històric"

El portaveu d'EH Bildu al Parlament de Navarra, Adolfo Araiz, ha opinat aquest divendres, en relació amb l'últim comunicat d'ETA, que es tracta "d'un moment històric" en què cal abordar "conseqüències del conflicte" que encara cal resoldre, "com la situació dels presos".

En declaracions als periodistes moments abans d'assistir al ple del Parlament, Araiz ha insistit que "en aquest moment cal donar solució "a qüestions com la política de dispersió i la situació dels presos malalts".

PSOE

Patxi López defensa l'acostament de presos

En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'exlehendakari basc i candidat a les primàries del PSOE, Patxi López, ha assegurat que el desarmament d'ETA és l'"únic destí" de l'organització armada, que ha de "desaparèixer d'una vegada" i "com més aviat millor". Si això es fa realitat, ha defensat que la democràcia ha de ser "generosa quan guanya" i s'ha d'impulsar un acostament de presos.

"Qualsevol anunci que avanci cap a la notícia definitiva, que és la desaparició i dissolució per sempre, és benvinguda, i si es fa a través del lliurament d'armes, millor. ETA no deixa de ser un fantasma que fa cinc anys i mig que plana per sobre de les nostres vides, i el seu únic destí és desaparèixer i, com més aviat ho faci, millor", ha dit López.

També ha demanat construir una "memòria i un relat que ens faci millors a tots" i aclarir "alguns atemptats i assassinats perquè es faci justícia".

PP

Esperen que les forces de seguretat "verifiquin" el desarmament

La portaveu del PP del País Basc, Laura Garrido, ha mostrat la seva "confiança" que el desarmament d'ETA sigui verificat, com en qualsevol democràcia, per les forces de seguretat de l'Estat, i ha dit que després d'aquest desarmament, a l'organització terrorista només li queda la "dissolució incondicional".

La portaveu dels populars bascos ha demanat "prudència i cautela" de cara a l'acte de demà, perquè persisteixen "dubtes sobre com serà el desarmament i sobre l'estat de les armes".

Referent a això, ha recordat que no es podrà "destruir ni manipular" aquest armament, perquè poden ser proves per aclarir nombrosos atemptats que encara no estan clars.

stats