Política 05/03/2013

Homs: “És el govern espanyol menys dialogant de la història de la democràcia”

El conseller de la Presidència fa una crida al Parlament a respondre la setmana vinent aprovant un text a favor del dret a decidir idèntic al defensat pel front comú català al Congrés

Roger Mateos
2 min
El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en la roda de premsa d'aquest dimarts / ACN

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha acusat aquest dimarts Mariano Rajoy de presidir "el govern espanyol menys dialogant de la història de la democràcia espanyola". El darrer episodi ocorregut ahir, amb l'anunciada destitució del fiscal en cap a Catalunya, Martín Rodríguez Sol, per haver legitimat una consulta a Catalunya, és per Homs una nova prova d'aquesta "preocupant" actitud.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a resposta, Homs ha fet una crida al Parlament a donar suport, en el ple de la setmana que ve, a la proposta de resolució presentada pel PSC i que copia el text a favor del dret a decidir que es va votar al Congrés amb el suport de CiU, ERC, ICV i dels socialistes catalans.

En concret, la proposta que es votarà en el ple dels dies 13 i 14 de març –així ho han decidit la Mesa i la Junta de Portaveus de la cambra aquest dimarts al matí– insta la Generalitat a "iniciar un diàleg amb el govern de l'Estat per possibilitar la celebració d'una consulta a la ciutadania catalana per decidir sobre el seu futur". El text el va presentar primer al Congrés el grup de CiU. Va ser rebutjat pels vots en contra de PP i PSOE, però 13 diputats del PSC –tots, menys Carme Chacón– hi van votar a favor, amb la qual cosa va trencar la disciplina de vot del grup socialista.

Per Homs, la votació de la setmana vinent representarà una "resposta democràtica davant les constants agressions" de l'Estat. En aquesta línia de respondre amb un "escrupolós compromís democràtic", ha avançat que l'anomenat Pacte Nacional pel Dret a Decidir es podria constituir just després del proper ple del Parlament. A més, Homs s'ha felicitat pel fet que s'hagin reactivat els treballs de redacció de la futura llei de consultes populars.

També s'ha referit a la decisió del govern espanyol d'impugnar la declaració de sobirania aprovada el 23 de gener pel Parlament, una demostració més de "manca de voluntat de diàleg". "No s'entén que impugnin una resolució que no té valor jurídic, és bastant absurd, els tribunals hi són per analitzar les resolucions que tenen un efecte jurídic. Això és un autèntic despropòsit", ha afirmat.

Tot i el bloqueig dels canals de diàleg entre institucions, Homs ha advertit que si el govern de Rajoy intentés "fer la punyeta" a la Generalitat en temes de tresoreria, per pressionar-la perquè renunciï al procés del dret a decidir, estaria "prevaricant". A més, no s'ha volgut pronunciar sobre si encara és possible una reunió "discreta" entre Artur Mas i Mariano Rajoy.

stats