Política 21/07/2017

Les forces independentistes podrien perdre fins a 6 diputats i perillaria la majoria absoluta, segons el CEO

JxSí obtindria entre 60 i 63 escons i la CUP baixaria fins als 6-8 en unes hipotètiques eleccions al Parlament

Ot Serra
3 min
Ple del Parlament, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa majoria independentista podria perillar en unes noves eleccions a Catalunya. La segona onada del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que ha enquestat 1.500 persones entre el 26 de juny i l'11 de juliol, apunta a un total d'entre 66 i 71 diputats independentistes en unes hipotètiques eleccions a Catalunya: 60-63 de JxSí -s'ha preguntat per la candidatura conjunta de PDECat i ERC- i 6-8 de la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només en el millor dels casos JxSí i la CUP sumarien els diputats que tenen ara a la cambra parlamentària -72 si es té en compte el diputat no adscrit, Germà Gordó-. Agafant la part alta de la forquilla dels dos partits s'arribaria als 71 diputats -la majoria és als 68-. Si s'agafessin els resultats a la baixa, l'independentisme podria perdre la comoditat de què a dia d'avui gaudeix a l'hemicicle.

Darrere de la coalició que ostenta actualment el Govern se situaria Ciutadans amb una forquilla de 20-22 diputats; es mantindria així com la principal força de l'oposició, tot i que perdria entre 3 i 5 escons. El PSC podria discutir-li la plaça a Cs i se situaria amb 17-20 diputats, entre 1 i 4 més que ara, 16. Per la seva banda, la confluència de l'esquerra alternativa, Catalunya Sí que es Pot, no faria el salt que es podria esperar amb la constitució del nou partit i només sumaria entre 4 i 6 diputats dels 11 que té en aquesta desena legislatura. Se situaria amb 15-17, en quarta posició.

A la part baixa quedarien el PP i la CUP. La formació liderada per Xavier García Albiol mantindria els 11 diputats actuals o podria arribar fins als 13, mentre que l'esquerra anticapitalista baixaria fins als 6-8.

ERC podria guanyar al Congrés

El CEO també ha preguntat sobre una possible convocatòria electoral al Congrés dels Diputats. En aquest supòsit ERC podria guanyar les eleccions i obtenir entre 12 i 13 diputats, entre tres i quatre més que actualment. En segona posició, la coalició liderada per Xavier Domènech, En Comú Podem, podria empatar amb ERC amb 12 escons, o bé situar-se per sota amb 11. Si fos així, perdria un representant respecte d'ara.

A la tercera plaça el PSC li podria prendre el lloc al PDECat i obtindria una forquilla d'entre 7 i 9 escons, que la formació sobiranista podria igualar en el millor dels casos: el CEO li pronostica un marge d'entre 6 i 7 diputats. Finalment, el partit de Mariano Rajoy i el d'Albert Rivera, que va votar favorablement a la investidura de l'actual president del govern espanyol, se situarien en les dues darreres posicions. El PP podria mantenir els sis escons actuals o perdre'n un, mentre que Cs podria aguantar-ne cinc o baixar fins a tres.

Tant a les eleccions al Parlament com al Congrés la participació seria d'un 68%.

Oriol Junqueras, l'únic polític aprovat

Les persones enquestades també han valorat del 0 al 10 els líders polítics dels diferents partits. Només el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, rep una puntuació superior al 5. Concretament, un 5,17. El president de la Generalitat és el segon millor qualificat, amb una nota de 4,88. Els votants de JxSí atorguen un 7,60 a Puigdemont i un 7,53 a Junqueras, mentre que la CUP, un 6 al president i un 5,96 al vicepresident. La resta dels partits suspenen els màxims dirigents de l'executiu català.

El tercer líder més ben posicionat és el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, que obté un 4,74 de mitjana. Ara bé, tant els votants de CSQP, com del PSC i de la CUP li atorguen una valoració superior a 5. Com a polític menys ben valorat se situa Mariano Rajoy, que rep una puntuació d'1,72 i només els votants del PP l'aproven amb un 7,05. Ciutadans li atorga un 3,73 i la resta de les forces li concedeixen valoracions inferiors a 1, tret del PSC, que li concedeix un 1,63.

Inés Arrimadas rep una valoració de 2,89; Miquel Iceta, un 4,11; Lluís Rabell, un 3,83 -el seu propi partit només li atorga un 5,02-; Xavier García Albiol, un 1,93, i Anna Gabriel, un 4,38.

stats