Política 14/09/2017

L'independentisme avisa Rajoy que no aturarà el referèndum: "L'1-O votarem"

9.000 persones segons els organitzadors omplen la Tarraco Arena en el primer acte de campanya

Gerard Pruna / Aleix Moldes
5 min
Puigdemont ha estat l'encarregat de tancar el míting al Tarraco Arena

TarragonaMalgrat la pluja de querelles i advertències per part de l'Estat, la campanya electoral del referèndum de l'1-O ha arrencat aquest dijous amb un acte a la Tarraco Arena a Tarragona, amb 9.000 persones seguint el míting, segons els organitzadors. L'acte s'ha arribat a celebrar malgrat el suspens de les hores prèvies, en què el govern espanyol ha advertit els responsables del recinte que poden estar cometent un delicte col·laborant amb el referèndum.

L'ofensiva judicial amb què el govern espanyol està intentant aturar per totes les vies l'1-O ha marcat, doncs, el primer acte unitari d'aquesta campanya. Els partits i entitats sobiranistes han volgut començar donant una imatge de sintonia que només es tornarà a repetir divendres 22 i divendres 29, en l'acte final de campanya que se celebrarà a Barcelona. A Tarragona, més que defensar el 'sí', els partits, les entitats i el públic han deixat clar el seu compromís amb el referèndum. "Votarem", ha sigut el missatge principal d'un míting que, lluny de l'ortodòxia de les campanyes electorals, s'ha basat en la defensa del dret de vot.

"Benvinguts, querellats i querellades", han sigut les paraules escollides pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per iniciar la seva intervenció, la que ha tancat el primer míting de la campanya del 'sí'. Puigdemont ha celebrat que les pressions judicials no hagin impedit que la campanya electoral s'hagi iniciat aquest dijous al vespre. I també s'ha mostrat convençut que no podran aturar que l'1 d'octubre es voti arreu de Catalunya. "A menys de 20 dies pel referèndum algú creu sincerament que el dia 1 d'octubre no votarem? Però quin país es pensen que som?", ha preguntat, i ha aconseguit el suport del públic: "Votarem, votarem, votarem".

Puigdemont i Junqueras durant el míting d'inici de campanya del referèndum

Puigdemont ha defensat la independència de Catalunya per superar un estat espanyol que intenta "deixar a les fosques" els catalans. El president s'ha fet eco de la portada d'aquest dijous d''El Mundo', que explica que el govern espanyol s'estaria plantejant deixar sense llum els col·legis electorals el dia de la votació. "A Catalunya no tallem la llum ni als col·legis electorals ni a les llars vulnerables", ha insistit. Per això, ha reclamat una mobilització massiva que sigui l'empenta que necessita la nova república.

La campanya del 'no'

Durant els pròxims quinze dies la campanya del 'sí' és l'única que s'ha mostrat disposada a mobilitzar-se. Per això, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va animar ahir tots els independentistes a animar els partidaris del 'no' perquè es mobilitzin. "De qui se sentiran més a prop? Per qui se sentiran més estimats? Pels que defensem el seu dret de vot o pels que no volen que votin?", ha preguntat als milers de persones que han omplert la Tarraco Arena.

Junqueras, el màxim responsable de l'organització de l'1-O, ha assegurat que es podrà votar i ha explicat que la força de la gent n'és la garantia: "La nostra força està a omplir i desbordar els carrers, les places, les ciutats i també les urnes". Ara 750 alcaldes han decidit col·laborar amb el referèndum i 47.000 persones s'han registrat com a voluntàries. "Ballesteros, dimissió", ha cridat el públic en escoltar el compromís dels alcaldes.

"Votarem"

Mentre esperava a l'inici de l'acte, el públic ha aprofitat per llançar consignes com "Votarem" i crits d'independència, però també missatges contra l'alcalde de Tarragona, el socialista Fèlix Ballesteros, de qui s'ha demanat la dimissió per haver-se negat a col·laborar amb l'1-O.

La primera a prendre la paraula per part dels partits ha sigut la representant de MES i diputada de Junts pel Sí Magda Casamitjana que ha reivindicat el seu partit com els "socialistes del 'sí' i de la Catalunya estat", i ha reclamat al PSC que "no parli en nom del socialisme catalanista".

Milers de persones han omplert el Tarraco Arena

El portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, ha recordat que la resposta de l'Estat al referèndum ha sigut la via judicial contra el Govern, el Parlament i els alcaldes. "És el neofranquisme", ha exclamat davant l'aplaudiment del públic. "S'han tret la careta i l'única resposta per part nostra és la democràcia", ha insistit.

Quim Arrufat (CUP) ha sigut el següent a intervenir després d'una ovació generalitzada de la plaça. "Aquesta vegada no farem caure l'estaca, farem caure el tancat sencer", ha sentenciat. Arrufat també ha aprofitat per enviar una abraçada fraternal a tots els "insubmisos" que han omplert la Tarraco Arena tot i les advertències judicials. Lluís Llach ha sigut protagonista quan el públic ha decidit cantar 'L'estaca' i quan la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha decidit interpretar un tros de 'La gallineta'. Pascal ha subratllat que l'1-O els catalans votaran "per dignitat".

Per la seva banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha remarcat que en el referèndum no es decideix "entre Catalunya i l'estat espanyol", sinó entre "aquells que volen mantenir l''statu quo' i els que volen un canvi". La República Catalana és, segons els representants del 'sí', "l'única opció" perquè Catalunya tingui les eines necessàries per defensar els seus ciutadans.

Les entitats sobiranistes seguiran "dempeus"

La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, que aquest dijous ha rebut la notícia que la fiscalia es querellarà contra ella per la seva col·laboració amb l'1-O, ha explicat que es va "quedar curta" quan l'Onze de Setembre va comparar l'actual govern espanyol amb els governs franquistes. Les "amenaces" als alcaldes en són una bona prova, ha assenyalat.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també ha parlat d'un estat espanyol "demofòbic i autoritari" i ha garantit que els catalans seguiran "dempeus" fins al dia del referèndum per defensar la república que han somiat. "Això va de democràcia", ha exclamat.

La sensació de desobediència s'ha pogut respirar en l'ambient de la Tarraco Arena. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha volgut explicitar-la en una única imatge: "Avui estem fent història. Estem fent el míting il·legal més important de la història d'aquest país". Sànchez ha recalcat que l'1 d'octubre es podrà votar a tots els punts del país, "també a Barcelona".

CF3875ED-0E1A-4DD5-B3B5-BE0FF06E2C6D

Estava previst que l'acte a Tarragona comencés a les vuit del vespre (s'ha endarrerit mitja hora), però des de diverses hores abans apareixien els embussos als accessos de Tarragona. Autocars i vehicles privats intentaven apropar-se a la Tarraco Arena i rius de gent amb estelades i samarretes de l'ANC feien cua a les portes de l'antiga plaça de toros per assistir al primer acte de la campanya del referèndum.

Acabat l'acte, l'Assemblea ha fet públic el primer vídeo de la campanya del 'sí'.

stats