Política 29/08/2016

Tardà: "Mai ens abstindrem ni donarem suport a cap força política que no reconegui i autoritzi un referèndum a Catalunya"

El portaveu d'ERC al Congrés diu a RAC1 que la "covardia" del PSOE és la responsable que "no puguem enviar al purgatori els neofranquistes del PP i els neofalangistes de Ciutadans"

Ara
2 min
El diputat d’ERC Joan Tardà va defensar ahir una moció per instar el Congrés a negociar la independència de Catalunya.

BarcelonaEl portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, insisteix que el vot dels republicans no servirà "mai" per investir un president del govern espanyol que no permeti el dret a decidir dels catalans. Tardà ho ha dit aquest dilluns en una entrevista a 'El món a RAC1', en la qual, i en una clara referència al PSOE, ha assegurat que "mai ens abstindrem ni donarem suport a cap força política que no reconegui i autoritzi un referèndum a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta línia, ha remarcat que la "covardia" del PSOE a l'hora d'acceptar un referèndum a l'escocesa per a Catalunya és la responsable que "no puguem enviar al purgatori els neofranquistes del PP i els neofalangistes de Ciutadans".

Per tot plegat, Tardà ha insistit que ERC només es plantejaria donar suport a la investidura a "un govern espanyol d'esquerres" que compleixi tres condicions: que es comprometi a "derogar totes les lleis més reaccionaries del PP", que implementi polítiques econòmiques i fiscals socialdemòcrates i que "es comprometi a autoritzar un referèndum a l'escocesa".

Alhora, Tardà s'ha mostrat escèptic que Mariano Rajoy surti victoriós del primer debat d'investidura. "Aquesta setmana jo diria que Rajoy no serà president. Tal vegada més endavant, perquè ha sabut comprar temps a Ciutadans", ha dit Tardà. En aquesta línia, el diputat republicà no ha descartat que, després de les eleccions basques, Rajoy pugui aconseguir el suport a la investidura del PNB segons el resultat que hagin obtingut els nacionalistes bascos. "La correlació de forces és la que marca, en moltes ocasions, el comportament polític", ha remarcat.

El RUI, "una bona opció si no és un altre 9-N"

En clau catalana, Tardà ha assegurat que, "tenint en compte que l'administració espanyola ha dit que mai autoritzarà un referèndum a l'escocesa, i que Podem trigarà anys a tenir majoria absoluta, l'única opció que tenim és una RUI o un referèndum sobre el text de la Constitució catalana". En aquest sentit, ha dit que és el Parlament de Catalunya qui ha de decidir per quina opció opta. Tanmateix, ha remarcat que, per a ell, "el RUI pot ser una bona solució sempre que no sigui un nou 9-N". Així, ha assegurat que perquè no sigui un altre 9-N "el RUI s'hauria de convocar cinc minuts després d'aprovar la llei de transitorietat jurídica".

Sobre la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a finals de setembre, Tardà s'ha mostrat convençut que "anirà bé", perquè, si no hi anés, "hauríem traït la voluntat expressada pel poble de Catalunya". En aquest sentit, Tardà ha insistit que el procés "no només avança, sinó que la qüestió de confiança serà un catalitzador que el consolidarà i l'impulsarà".

stats