Política 17/04/2017

El president d'Òmnium Cultural: "Estem convençuts que l'Estat no atacarà els seus súbdits"

Jordi Cuixart veu "sinònim" que el referèndum pregunti per una república catalana o un estat independent

Europa Press
2 min
Jordi Cuixart: “L’independentisme comet  un greu error quan creu  que és l’eix central”

BarcelonaEl president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, està convençut que l'Estat "no atacarà els seus súbdits" a Catalunya per impedir la celebració del referèndum, la qual cosa podria posar en risc la cohesió social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cuixart ho ha dit en una entrevista d'Europa Press, en la qual ha remarcat: "Fins que no es demostri el contrari, som ciutadans del Regne d'Espanya i súbdits del cap de l'Estat. I a l'Europa del segle XXI, dels valors democràtics, estem convençuts que l'Estat no atacarà els seus súbdits".

Malgrat tot, Cuixart ha admès que creu que l'Estat recorrerà a moltes vies per intentar que els catalans no puguin votar, i que ja no li sorprèn "res" perquè mai hauria dit que inhabilitarien l'expresident de la Generalitat Artur Mas pel 9-N i que el Tribunal Constitucional tombaria lleis catalanes de caràcter social, entre altres qüestions.

En ser preguntat per si creu que l'Estat està disposat a clausurar les escoles on es posin les urnes, el president d'Òmnium ha insistit que confia que el govern espanyol garanteixi la celebració d'un referèndum amb normalitat: "Si no és així serà perquè l'Estat haurà perdut els papers".

"Es necessita molta policia i molts agents i cossos de seguretat de l'Estat per poder impedir una celebració del referèndum a Catalunya", ha recalcat Cuixart, després de destacar la importància que els catalans es mobilitzin al carrer quan sigui necessari, mai de forma violenta, per fer possible que es voti i en defensa de les institucions catalanes.

En ser preguntat sobre si el Pacte Nacional pel Referèndum pot ser la plataforma de la qual surti la pregunta del referèndum, Cuixart ha apuntat que qualsevol proposta que dugui a terme serà "escoltada" precisament per la diversitat que representen els seus integrants.

El president d'Òmnium ha apel·lat als partits independentistes a actuar amb responsabilitat després de les discrepàncies que mantenen sobre si la pregunta del referèndum ha de ser per una república catalana o un estat independent: "Si Catalunya és una república catalana serà un estat independent, i un estat independent a Catalunya avui només pot ser sota l'empara d'una república, perquè no tenim una monarquia". "Són sinònims", ha destacat Cuixart, que creu que és moment de fer política en majúscules i d'actuar amb sentit d'estat en favor del procés sobiranista.

stats