Política 21/05/2013

Aznar deixa la porta oberta a tornar: “Compliré amb la meva responsabilitat amb totes les seves conseqüències”

L'expresident espanyol afirma en una entrevista a Antena 3 que el debat sobiranista portarà a la "divisió i l'enfrontament" a Catalunya "més aviat del que alguns es pensen"

4 min
aznar captura

Fa mig any que José María Aznar assegurava "patir en silenci" per Espanya. Aquest dimarts ha trencat el silenci en una entrevista a Antena 3 durant la qual ha deixat la porta oberta a un eventual retorn. Preguntat sobre si pensa tornar a la primera línia política ha contestat amb un subtil però clar: "Mai no he eludit la meva responsabilitat. Compliré amb la meva responsabilitat, la meva consciència, el meu partit i el meu país, i ho faré amb totes les seves conseqüències".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l'entrevista, Aznar ha negat haver cobrat sobresous quan era president del govern espanyol o cap de l'oposició. Ben al contrari, assegura haver pagat el 10% del seu salari en concepte de renda per viure a la Moncloa –"no crec que Obama pagui per viure a la Casa Blanca"– i ha dit que els únics sobres que ha vist mai són els que entraven al palau de la Moncloa fins que ell va arribar-hi, 300.000 pessetes en metàl·lic, en concepte de despeses reservades. Una pràctica que, segons ell, era habitual en la Moncloa de Felipe González i a la qual ell va posar fi.

Aznar ha afirmat que mai va percebre més retribucions que les de diputat i president del PP a l'oposició i la de president del govern espanyol un cop va guanyar les eleccions, i ha dit que no té cap problema a explicar les seves declaracions de la renda. "No vaig percebre cap altra quantitat", ha dit Aznar, que ha respost amb "rotundament no" en ser preguntat si va rebre sobresous. "No tinc problema a explicar les meves declaracions de la renda i el meu patrimoni. Ho puc explicar íntegrament des del primer euro fins a l'últim", ha afegit.

El desafiament català

"Una Espanya més forta i uns ciutadans més lliures, això és el que necessiten els ciutadans espanyols", ha afirmat Aznar, que ha assegurat que no es pot traspassar "el llindar de l'estat autonòmic". Segons ell, quan va governar es va oferir un "pacte de la diversitat" a canvi de la "lleialtat" entre les comunitats. Aznar creu que aquest pacte ara s'ha trencat i que Espanya no té els instruments per "garantir la cohesió". Ho ha dit referint-se al "desafiament" sobiranista a Catalunya, que ha afirmat que "porta a la divisió i a l'enfrontament". Aznar ja havia assegurat fa uns mesos que el debat sobiranista portaria al "trencament" de la societat catalana. Aquest dimarts ha afirmat que aquest trencament tindrà lloc "més aviat del que molts es pensen".

"No es poden acceptar desafiaments", ha afirmat Aznar, que ha acusat el govern català de "negar-se a complir la legalitat" i "pensar-se que es pot situar davant la llei". Davant de la postura catalana, que creu que "trenca els pactes constitucionals", l'expresident espanyol ha assegurat que "cal restablir les bases essencials i la fortalesa de la nació espanyola".

Distàncies amb Rajoy

Bona part de l'entrevista ha girat al voltant de la política econòmica del govern de Rajoy. Aznar no ha criticat el seu successor en cap moment, però tampoc no l'ha defensat mai. Totes les medalles se les ha penjat ell mateix, i ha reivindicat en nombroses ocasions el fet que "quan vaig arribar al govern hi havia 12 milions de treballadors i quan en vaig marxar n'hi havia 17". Aznar s'ha presentat com el gestor de l'època de més prosperitat en la història d'Espanya, i ha marcat, així, distàncies amb la situació actual. De fet, n'ha marcat tantes, de distàncies, que ha arribat a defensar el contrari del que fa Rajoy en qüestions claus com la fiscalitat: Aznar ha insistit que calen impostos més baixos, i ha assegurat que només ha parlat de forma extensa amb Rajoy en una ocasió.

Atac a Prisa

L'expresident espanyol, exlíder del PP i president de la Fundació FAES ha estat entrevistat per la cap d'informatius de l'emissora del grup Planeta, Gloria Lomana. Lomana ha estat l'encarregada de conduir una entrevista en la qual també han participat el director de 'La Razón', Francisco Marhuenda, i la directora adjunta d''El Mundo' i exreportera de TVE, Victoria Prego. Jugant en camp amic, doncs, Aznar ha buidat el pap contra 'El País', que fa mesos que publica notícies sobre el presumpte cobrament de sobresous per part d'Aznar. Justament, l'entrevista d'aquest dimarts a Antena 3 ha tingut lloc el mateix dia que el diari 'El País' ha publicat una notícia segons la qual la trama Gürtel va pagar part de les despeses del casament de la filla de José María Aznar.

Durant l'entrevista Aznar s'ha mostrat molt dur amb el grup Prisa, editor d''El País', diari al qual ha acusat de tenir "animadversió" i "odi" cap a ell: "Van fer tot el possible per evitar que arribés al govern, i després van fer tot el possible perquè no governés". Aznar ha dit que Prisa ha venut Cuatro a una empresa, Mediaset, al darrere de la qual hi ha Berlusconi, "amb problemes amb la justícia". "No aconseguiran els seus objectius", ha dit Aznar sobre Prisa, grup del qual ha assegurat que parla malament d'ell perquè no pot negar que "quan jo era president es van crear cinc milions de llocs de feina, l'època més pròspera d'Espanya". Fins i tot s'ha mostrat preocupat pels problemes econòmics que arrossega Prisa, amb l'argument que "no tindran la solvència necessària per pagar les demandes judicials quan hi hagi sentència".

stats