POLÍTICA
Política 08/06/2011

Qui surt beneficiat de les reformes de la llei òmnibus?

El Govern està tramitant una de les seves iniciatives principals, formalment per simplificar l'administració. Alguns elements, però, van més enllà de l'objectiu original i intenten reformar diverses de les mesures insígnia impulsades pel tripartit

S. González / R. Tugas
3 min

BarcelonaEl Govern està tramitant una de les seves iniciatives principals, formalment per simplificar l'administració. En el seu programa CiU ja la proposava, però, un cop s'hi ha posat, ha aprofitat per girar full. Alguns elements van més enllà de l'objectiu original i intenten reformar diverses de les mesures insígnia impulsades pel tripartit. És la llei òmnibus.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El gruix de la llei, de 631 articles, persegueix la supressió d'alguns òrgans i la redistribució de funcions i la reducció dels equips de direcció d'uns altres.

Què es modifica i qui surt beneficiat de les reformes?

Concertació. Es facilita la inclusió d'empreses privades a la xarxa pública de serveis socials. També permet que hospitals i CAPs puguin oferir serveis privats als seus centres. Se'n beneficien les empreses de serveis. Les empreses de serveis socials tindran més facilitats per concertar la seva tasca. Especialment satisfeta està la patronal de la sanitat –que presidia l'actual conseller de Salut.

Habitatge. Certs aspectes de la llei d’habitatge són suprimits, com els relatius al lloguer forçós, cessió de sòl per a habitatge protegit i incompatibilitat d’un segon pis per a qui en té un de protegit. Es beneficia constructors i promotors però també els propietaris de sòl (que hauran de cedir-ne menys per a ús públic) i de pisos de protecció oficial.

Turisme. El Govern permetrà obrir comerços en zones turístiques més dies. També facilita la conversió d’establiments en allotjaments turístics i apartaments. Se'n beneficien comerços i restauració. Tenir més llibertat horària és una demanda històrica dels grans comerços. També s’han atès demandes del sector turístic (apartaments i càmpings).

Burocràcia. La llei elimina la necessitat d’un informe d’impacte ambiental per crear una empresa. Només requereix certa informació que es valida posteriorment a l’obertura. Se'n beneficien les fàbriques i indústries. Les crítiques al zel del tripartit amb el medi ambient eren comunes entre la patronal. També tindran més flexibilitat amb la legislació de residus.

Protecció. Entre els elements curiosos d’una llei com aquesta hi ha la reducció del perímetre de protecció del Parc Natural del Cap de Creus, excloent-ne la vall de la Santa Creu. Se'n beneficien els promotors. La plataforma Salvem l'Empordà denuncia possibles interessos urbanístics en aquest veïnat del segle XVIII, tot i que el Govern els nega.

Muntanya. Una de les lleis de l’etapa Pujol que serà reformada fa referència a l’accés motoritzat a zones rurals. Ara se’n redueixen algunes exigències per facilitar-ne la pràctica esportiva. Se'n beneficia el sector de l’automoció. Els fabricants de motos i quads reclamaven la reforma, sobretot arran de l’actual i severa crisi del sector. Creuen que incentivarà les vendes.

Ocells. La norma deroga la prohibició de la captura, tinença o exhibició pública d’exemplars femella d’espècies d’ocells cantaires com el pinsà comú, la cadernera i el verdum. Se'n beneficien exhibidors i venedors. Aquesta mesura, que suprimeix articles d’una llei del tripartit del 2008, era una reivindicació dels professionals d’aquesta activitat tradicional.

Captura. Un altre element que cau amb aquesta llei és la prohibició de l’ús de substàncies enganxoses per capturar vertebrats, que es permet explícitament en el cas dels rosegadors. Se'n beneficien les empreses de control. La reforma facilitarà el control de plagues per part de professionals del sector –els únics habilitats per fer-ho–, tot i que es mantenen reserves.

Tràmits. Se'n beneficien agricultors i ramaders. Es facilita la tasca a agricultors, ramaders i pescadors. A més, les revisions les passa a fer Agricultura, en lloc de Sostenibilitat, amb altres prioritats.

stats