27/01/2016

El lobi d’exministres i González es mouen per la gran coalició

3 min
El lobi d’exministres 
 I González es mouen 
 Per la gran coalició

MadridL’establishment empresarial i mediàtic comença a exercir una pressió molt evident sobre el PSOE i Pedro Sánchez. El secretari general, decidit a buscar el suport de Podem per ser president salvant la seva carrera i fer realitat el canvi que els espanyols van votar el 20-D, s’ha convertit en el gran inconvenient a una gran coalició que molts volen però que pocs demanen públicament. El PSOE està dividit i, de fet, molts barons preferirien deixar governar el PP en minoria amb C’s, fer caure Sánchez i reconstruir amb Susana Díaz un projecte polític malmès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’altres, però, prenen la paraula. Hi ha qui espera que aviat ho faci José Luis Rodríguez Zapatero, però segons Telecinco ja ho fa el també expresident Felipe González, que hauria expressat a ambaixadors a Espanya de països de la UE les preferències per un executiu amb Mariano Rajoy i Albert Rivera facilitat per l’abstenció socialista.

Qui va ser durant molts anys número dos de González, Alfonso Guerra, ja es va posicionar fa uns dies en una línia similar. La por a Podem els uneix i és transversal. La Fundación España Constitucional, que reuneix exministres del PSOE, el PP i la UCD, molts situats ara en consells d’administració de grans empreses, es va sumar a ahir a la petició d’un govern amb el PP, el PSOE i C’s com el que proposa Rajoy. El socialista José Bono i el popular Eduardo Zaplana, però també Ángel Acebes, Cristina Garmendia -ara pròxima a C’s-, Elena Salgado o Carlos Solchaga són cares visibles de la fundació. En un comunicat van apostar per un “govern d’ampli suport” format per dos o més partits constitucionalistes i que inclogui una reforma de la Constitució en dos anys. Aquesta és, precisament, l’oferta que Rajoy farà a Sánchez.

La fundació, que es va crear per defensar la Constitució, rebutja els personalismes i assenyala Catalunya com un element d’urgència per arribar a un acord. Segons ells, unes noves eleccions “aguditzarien la desconnexió catalana”. Els exministres entenen que un executiu amb el PP i el PSOE traslladaria a l’independentisme el missatge “que la seva aventura fracassarà i es farà impossible”. Sobre la reforma constitucional, defensen abordar la successió a la casa reial i el títol VIII, el de l’organització territorial. Tanmateix, aposten per “la concepció i els valors essencials” de la Constitució actual.

Ahir el rei va fer pública la seva agenda de contactes per a la investidura. A Sánchez el rebrà dimarts, després del comitè federal de dissabte, i just abans que Rajoy. A Pablo Iglesias l’haurà rebut el dia abans per evitar maniobres sorpresa, com les de l’últim cop.

En tot cas, ahir la corrupció era en boca de tothom al Congrés. Després de dies amb notícies de l’escàndol del frau de les dessalinitzadores Acuamed, que esquitxa el comissari europeu i exministre del PP Miguel Arias Cañete i s’ha cobrat víctimes a la Moncloa, ahir les detencions d’una vintena de persones per la corrupció al País Valencià marcaven el dia. Arribaven l’endemà que el PP i C’s obrissin converses per a l’acord de governabilitat.

El PP admet el perjudici

Un pacte PP-C’s, si bé no donaria a Rajoy la presidència, sí que en reforçaria la majoria relativa. El PSOE i Podem van pressionar C’s, i el PP va intentar sortir al pas afirmant que prendran les mesures que calgui. Els seus dirigents admetien, però, que el tema els encareix els pactes i ennegreix el panorama a Rajoy.

En nom de C’s va haver de donar la cara el seu portaveu, Joan Carles Girauta, que, més en la seva faceta de tertulià que no pas en la de polític, no es va quedar curt. “La corrupció ho condiciona tot, sobretot quan és institucionalitzada -va dir-. El que passa allà és un escàndol!” Per a Girauta, Rajoy “no sembla el més adequat per abanderar la lluita contra la corrupció”.

stats