Política 05/07/2017

El sindicat majoritari dels funcionaris de la Generalitat aconsella recórrer a la fiscalia si es reben ordres dubtoses sobre l'1-O

Recomana que els treballadors públics reclamin que se'ls faci arribar l'ordre per escrit, però que no es neguin a complir-la tret que contravingui clarament la legalitat

Ara
2 min
Els sindicats de funcionaris lamenten no tenir detalls de l’1-O

BarcelonaLa Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l'Administració de Catalunya (Catac), el principal sindicat als departaments de la Generalitat, recomana a tots els funcionaris que recorrin a la fiscalia quan rebin "ordres de dubtosa legalitat". Així ho fa constar en el document avançat per 'La Vanguardia', que aquest dimecres ha fet arribar al seus delegats sindicals i que té el vistiplau de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), el sindicat que agrupa més funcionaris de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El butlletí fa un recull normatiu sobre drets i deures dels funcionaris i aconsella que, sempre que hi hagi dubtes legals, es demani primer que l'ordre se'ls faci arribar per escrit. Si, a més, els treballadors públics pensen que els podrien estar demanant que cometin un delicte, la Catac els recomana que optin per la via de la fiscalia.

En tot cas, en el document es recorda que els treballadors públics tenen l'obligació de complir les ordres dels seus superiors, perquè l'administració pública es regula a partir del principi de jerarquia. Aquesta obligació desapareix, però, quan el que se'ls demana és que incompleixin la llei.

Fonts del sindicat han explicat a l'ARA que envien aquest text avançant-se a les pressions que ja han començat a arribar per part de l'Estat en forma de declaracions de ministres i de la investigació que ha iniciat la fiscalia. La IAC és dins del Pacte Nacional pel Referèndum i defensa que Catalunya decideixi el seu futur a les urnes, però no vol que els funcionaris hagin de patir les conseqüències d'una possible convocatòria il·legal.

Dubtes sobre el paper dels funcionaris

CCOO i la UGT també han mostrat dubtes recentment sobre el paper que els treballadors públics hauran de desenvolupar en l'organització del referèndum. En la darrera reunió de la mesa de la funció pública del mes de juny, que reuneix els sindicats amb la Generalitat, ja van posar sobre la taula la preocupació que els han fet arribar diversos funcionaris i van reclamar al Govern que convoqui una trobada del consell català de la funció pública.

En canvi, el quart sindicat en nombre d'afiliats a la funció pública, la Intersindical CSC, fa mesos que fa xerrades per explicar als treballadors públics que no han de patir perquè les seves accions estan emparades per la llei.

cataccrac-19-Personal Adm i Referèndum
stats