Política 13/02/2013

Mas repta Camacho a portar als tribunals el suposat espionatge del PSC

El president emplaça els partits a pactar un criteri únic sobre quan ha de plegar un polític imputat

Roger Mateos
3 min
El president Artur Mas, en la sessió de control / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha desafiat aquest dimecres la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, a portar als tribunals el suposat cas d'espionatge del PSC. Mas s'ha fet ressò així de les informacions que apunten a la presumpta contractació per part dels socialistes –el PSC ho nega– dels serveis d'una agència de detectius privats per gravar una conversa entre Camacho i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si vostè vol ser transparent i coherent, el que ha de fer és presentar una demanda", ha plantejat Mas a Camacho en la primera sessió de control parlamentari al president de la Generalitat en aquesta legislatura. Mas ha recordat que quan el diari 'El Mundo' li va atribuir comptes secrets a Suïssa, just abans de les últimes eleccions al Parlament, ell no només ho va negar, sinó que va presentar una querella contra el mitjà. Mas, d'altra banda, ha emplaçat els partits polítics a asseure's a negociar i acordar un criteri estable sobre en quin moment d'un procés judicial ha d'apartar-se un càrrec polític que sigui imputat.

En aquesta primera sessió de control, gairebé totes les intervencions s'han centrat en la manera de posar fre als casos de corrupció. La mateixa presidenta del PP a Catalunya ha instat Mas a col·laborar amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en aquest camp i ha avançat que el seu grup proposarà una nova llei per obligar els partits a fer públics els seus comptes a través dels seus llocs web i per forçar els càrrecs imputats a plegar "de manera immediata". En la rèplica, Mas l'ha convidat a portar aquestes idees a la ponència conjunta que elaborarà la llei de la transparència.

Junqueras s'indigna amb Camacho

"L'atreviment" de Camacho en presentar la seva proposta de transparència ha indignat el president d'ERC, Oriol Junqueras, que s'ha queixat que partits amb "dotzenes d'imputats" a les seves files gosin proposar-se com a "inquisidors" dels altres. "Repugna el sentit més bàsic de l'ètica", ha proclamat.

Per la seva banda, l'ecosocialista Joan Herrera s'ha aixecat de l'escó per entregar a Mas un decàleg de mesures anticorrupció. "No vull cimeretes ni teatrets per parlar de res, sinó compromisos", ha dit el president del grup parlamentari d'ICV-EuiA, en al·lusió a la cimera convocada la setmana passada per Mas amb representants d'òrgans de control institucional a Catalunya. Mas li ha retret el gest, en interpretar que només buscava "la foto". Per fer notar que cap partit està lliure de culpa, ha recordat que no n'hi ha cap que compleixi l'article 15 de la llei de finançament de partits, que obliga a adjuntar als comptes una auditoria interna.

El socialista Pere Navarro, per la seva banda, ha assegurat que "sobren fotos i demagògia i falten continguts rigorosos". Ha acusat Mas de "trencar aquest país com mai", obsessionat "únicament" pel procés sobiranista. No obstant això, ha exigit a Mas que es "tanqui" amb Rajoy i no surti de la reunió fins que no hi hagi pactat un "referèndum legal i vinculant".

Després que Albert Rivera, de Ciutadans, l'emplacés a "fer neteja", primerament dins de CiU, Mas ha alertat que el "trencament de confiança entre ciutadania i institucions acabarà afectant a tothom", i sobre els casos que poden esquitxar CiU, ha afegit: "Sempre estic disposat a donar la cara davant de qualsevol organisme o institució".

"Transparència, fermesa i reparació"

Mas s'ha mostrat partidari d'actuar amb transparència i fermesa, però també tenint en compte el concepte de "reparació" quan calgui. "Que surti tot el que hagi de sortir, que es castigui tot el que calgui castigar, però també que es demanin públicament disculpes pel mal que s'hagi fet a tots aquells que siguin exculpats al final d'un procés judicial", ha subratllat.

El portaveu de la CUP al Parlament, David Fernández, ha aprofitat la seva intervenció per denunciar que els creditors dels mercats financers "estan fent negoci amb el patiment de la gent" en imposar tipus d'interès desorbitats a la Generalitat, que obliguen a aplicar la "serra elèctrica" a l'hora de fer retallades.

stats