Política 05/09/2013

Mas: "De mi no en sortirà res que no tingui un esperit pacífic, això no és una guerra entre policies"

El president de la Generalitat diu que ha parlat "en diverses ocasions" per telèfon amb Rajoy des de l'enviament de la carta per mirar d'estovar la seva negativa a parlar de la consulta

Ara
2 min
Artur Mas arriba als estudis de Catalunya Ràdio / FRANCESC MELCION

BarcelonaArtur Mas evitarà un xoc amb Madrid, tot i la voluntat decidida de celebrar la consulta sobiranista. "De mi no sortirà res que no sigui un esperit absolutament pacífic", ha dit en l'entrevista que la periodista Mònica Terribas li ha fet a 'El matí de Catalunya Ràdio'. "No és una guerra entre policies, seria lamentable arribar a aquest punt", ha afegit quan Terribas li ha preguntat sobre la possibilitat que l'Estat volgués impedir la col·locació de les urnes, en cas que hi hagi una convocatòria unilateral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas, de fet, té clar el pla B. Si Rajoy impedeix la consulta, l'escenari possible són unes eleccions plebiscitàries el 2016. "Si no es pot fer la consulta, hi haurà eleccions, que jo intentaré que siguin el 2016". Unes eleccions al Parlament però on els partits plantegessin obertament als ciutadans si estan a favor de l'estat propi.

Mentrestant, però, Mas no vol esgotar les vies de diàleg i esperarà pacientment la resposta de Mariano Rajoy a la carta on li demana oficialment la celebració de la consulta. "Jo no podia posar un límit per respondre una carta. Li vaig fer entendre que aquí hi havia una majoria molt sòlida pel dret a decidir i li vaig intentar explicar que hi ha camins legals per fer-ho", ha explicat.

El president català ha revelat que ha parlat "en algunes ocasions" per telèfon amb Rajoy, per explicar-li tot això, després d'haver-li enviat a finals de juliol la carta per proposar-li obrir una negociació per pactar una consulta d'autodeterminació a Catalunya. Però Mas no té "massa expectatives" amb la resposta. "El govern espanyol tendirà a obstaculitzar el procés", ha afirmat el president de la Generalitat, convençut que Rajoy no li obrirà "gaire portes", entre d'altres coses perquè si fa un pas d'acostament cap a Catalunya a Madrid "se li tiraran al damunt".

Mas ha admès que Rajoy "de tarannà no és un home autoritari", sinó que té "certa capacitat de diàleg", però el que procura és "guanyar temps" sense enfrontar-se del tot als problemes.

Retret a la nova presidenta andalusa

També s'ha referit breument a la futura presidenta andalusa, Susana Díaz, que ahir va deixar caure en el seu discurs d'investidura que vol combatre el procés sobiranista a Catalunya amb una reforma federal de la Constitució. Mas li ha retret que "abans de resoldre el 35% d'atur" a Andalusia ja pensi en com "aturar Catalunya".

stats