Política 09/07/2013

Montoro: “Si la Generalitat finança els serveis públics dels catalans és gràcies al govern d'Espanya”

Josep Lluís Cleries (CiU) etziba al ministre d'Hisenda "que aquests serveis es paguen amb els diners de tothom i no amb els de la seva butxaca o els del ministeri"

Efe
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimarts que si la Generalitat finança els serveis públics dels catalans és "gràcies al govern d'Espanya, que aporta tot el finançament, cosa que continuarà fent durant tota la legislatura". Montoro ha respost així, al ple del Senat, a dues preguntes sobre duplicitats entre administracions, de la senadora d'ERC Ester Capella i del senador de CiU Josep Lluís Cleries, sobre l'administració i la prestació de serveis mitjançant la recentralització del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre ha subratllat que el conjunt dels ingressos no dóna per cobrir les despeses dels serveis públics i que llavors cal incórrer en dèficit, que es cobreix "apel·lant als mercats", i que ara la Generalitat no pot acudir-hi, per la qual cos és l'Estat el que ho ha de fer. Ha assenyalat que l'actual executiu popular ha reduït en els dos últims exercicis un 14 o 15 per cent el pressupost anual dels ministeris i que el que "no ha baixat" és el pagament de les pensions o la prestació de la desocupació, que és "el que està carregant" el pressupost de l'administració central. Ha assenyalat que totes les administracions han de fer un esforç d'eficiència i de lleialtat institucional.

Montoro responia a Cleries, que ha dit que en els 35 anys de descentralització i de democràcia no s'ha vist que els ministeris s'hagin aprimat i ha considerat que el pla de reforma de les administracions públiques del govern espanyol pretén debilitar les comunitats autònomes i posar els ciutadans en contra de les autonomies "amb l'ofec econòmic que practiquen". Ha demanat que el govern espanyol pagui "tot el que deu" a Catalunya, "els 8.000 milions" d'euros que CiU considera que es deuen, i ha insistit que ha de ser l'administració central la que faci l'esforç en l'estalvi, perquè fins ara ho estan fent les comunitats i les entitats locals.

"No amb els diners de la seva butxaca"

La resposta del ministre ha sigut insistir que és necessari preservar els serveis públics dels ciutadans. El senador ha precisat que aquests serveis es paguen amb els diners de tothom i "no amb els de la seva butxaca o els del ministeri", i ha aconsellat la supressió de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. Segons la seva opinió, l'actual govern fa "un frau de llei d'amagat" i "una involució constitucional i democràtica" a cada consell de ministres, i "quan es fan coses d'aquest abast, es fan amb acords i amb consens".

En resposta a la senadora d'ERC, el ministre ha defensat la reforma de les administracions públiques que vol fer el govern espanyol, "que evitarà duplicitats i millorarà la gestió dels serveis públics, alhora que serà més pròxima al ciutadà".

stats