LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 23/07/2017

La nova entesa entre el PSOE i Podem no dura ni una setmana

Els partits recelen l’un de l’altre i s’acusen de falta de coordinació

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Iglesias i Sánchez van reunir-se dilluns passat amb la cúpula dels seus partits al Congrés. Van crear una taula de coordinació.

MadridEl somriure amb què es van rebre les màximes executives del PSOE i Podem fa tan sols una setmana al Congrés s’ha esvaït. Els vells recels i la desconfiança mútua han minat des del primer dia l’anomenada taula de coordinació permanent que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van acordar crear al Congrés per tenir unitat d’acció contra el PP. La taula no té ni un calendari de reunions i es limita a ser un espai de comunicació telemàtic -un grup de Whatsapp o Telegram, en paraules de la portaveu de Podem, Irene Montero-, que no ha servit per evitar desavinences. Les crítiques entre portaveus s’han multiplicat els últims dies, independentment del tema. Si dilluns passat Iglesias i Sánchez van acordar aliar-se en els temes socials malgrat xocar per la qüestió de Catalunya, durant la resta de dies els retrets han arribat fins i tot amb mesures per a joves en què s’havien compromès a anar a l’una.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El problema de fons continua sent el mateix: la competició per l’electorat. Des de les primàries socialistes han canviat les formes i la comunicació entre Iglesias i Sánchez és més fluïda, però tots dos continuen lluitant pel lideratge de l’esquerra. El dirigent del PSOE està convençut que ha guanyat aquesta batalla, mentre que la formació lila espera qualsevol error per posar en evidència que Ferraz encara segueix, en molts punts, el PP. A més, cadascun experimenta pressions internes. Dins del grup parlamentari socialista les cares són llargues quan se’ls pregunta si facilitaran iniciatives de Podem. Iglesias, al seu torn, també rep moltes pressions de l’ala més dura per no donar peixet al partit que es va abstenir per fer president Mariano Rajoy.

Tres xocs en només tres dies

El primer xoc va arribar menys de 12 hores després de la reunió. Va ser dimarts passat amb el registre, per part de Podem, d’una llei perquè els becaris només puguin fer pràctiques mentre són a la universitat. El partit lila va tirar pel dret i va presentar la iniciativa sense informar-ne els socialistes. “Així no pot ser”, va censurar la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles. “Si sabien que ho presentarien i no ens ho van dir a la reunió, es tracta d’una deslleialtat”, va afegir. Fonts de Podem van criticar, al seu torn, que el to conciliador de Sánchez no es traslladés als càrrecs intermedis i que els socialistes continuïn estant molt “nerviosos”.

El segon acte arribava dimecres. Tot i haver acordat en la reunió d’anar plegats per crear una comissió d’investigació sobre l’accident de l’Alvia del 2013, els socialistes, aquest cop, van decidir tirar pel dret i presentar la iniciativa sols. “Som partits diferents i autònoms”, van subratllar fonts socialistes. I el tercer xoc va tenir lloc dijous amb la redacció de les conclusions de la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya. Els socialistes no van permetre que hi constés un dels informes, presumptament elaborats per l’anomenada policia patriòtica del ministeri d’Interior, per minar la reputació d’Iglesias. També es van oposar des del primer dia que hi comparegués l’exministre Alfredo Pérez Rubalcaba i el comissari José Manuel Villarejo.

Amb aquestes desavinences, els dos partits evidencien que el desgel en les relacions es limita, de moment, a només un pacte de no-agressió de Sánchez i Iglesias, que no es repeteix per sota de les formacions. I que la competició electoral, malgrat que diguin públicament el contrari, és més viva que mai.

Díaz renega dels afins a Sánchez a Andalusia

Madrid només per a Pedro Sánchez. I Andalusia només per a Susana Díaz. El congrés federal dels socialistes andalusos, previst per al cap de setmana que ve, no serà la segona part del duel entre els dos líders del PSOE. La baronessa s’ha assegurat el control del conclave que la reelegirà com a líder andalusa. Els afins a Sánchez només han aconseguit delegats a la província de Cadis, mentre que tota la resta són fidels a Díaz. La dirigent andalusa adopta així la mateixa estratègia que Sánchez i no integrarà equips en la nova direcció del partit, malgrat haver-se compromès a fer-ho. Haurà de lidiar, això sí, amb la presència del secretari general socialista l’últim dia del congrés regional, el diumenge 30. Serà el primer cop que els dos líders coincidiran des del congrés federal.

stats