Política 15/10/2016

Puigdemont, davant la tomba de Companys: "No hi haurà tribunals i legalitats que vagin en contra de la voluntat del poble de Catalunya"

Tots els partits polítics, menys PP i C's, han passat aquest matí per la tomba de l'expresident de la Generalitat afusellat avui fa 76 anys

Agències
3 min
Romeva, Junqueras, Puigdemont i Munté davant la tomba de Companys al fossar de la Pedrera

BarcelonaCom cada 15 d'octubre, tots els partits polítics –menys PP i C's– han passat per la tomba de l'expresident de la Generalitat per fer l'ofrena floral al fossar de la Pedrera, en record de l'afusellament de Lluís Company el 1940. Posteriorment els seus líders han fet declaracions als mitjans.

Puigdemont no reconeix la legalitat amb "vestigis" franquistes

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha participat per primer cop en el càrrec en la tradicional ofrena a la tomba del seu antecessor afusellat pel franquisme, Lluís Companys. Després, en un breu discurs, Puigdemont ha recordat que Companys va ser "perseguit, detingut, jutjat, condemnat i assassinat per una legalitat, però injusta". "Una legalitat que no reconeixem, que no obeïm i contra la qual sempre ens revelarem. I cap dels vestigis d'aquella legalitat que va permetre això no ens impedirà que el poble de Catalunya pugui assolir les cotes de llibertat que es proposi", ha sentenciat a pocs metres de la tomba del president afusellat, tot avisant que "no hi haurà tribunals i legalitats que vagin en contra de la voluntat del poble de Catalunya, si aquesta [voluntat] és clara i manifesta".

Forcadell i el vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, conversen amb una dona al fossar de Montjuïc
Forcadell demana que s'anul·li el judici sumaríssim

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha demanat que s'anul·li el judici sumaríssim que va condemnar a mort Lluís Companys i ha exigit al govern espanyol que demani perdó per l'afusellament del president de la Generalitat republicana. Forcadell ha anunciat que el Parlament debatrà la setmana que ve dues mocions encaminades a "fer efectiva la reparació", en les quals es demanarà l'anul·lació de tots els judicis franquistes des de 1939 i 1975. "Un poble no pot ser just fins que no es faci justícia a totes les seves víctimes", ha manifestat. També ha tingut paraules de record per a tots els afusellats, els deportats i els empresonats durant el franquisme, i ha afegit que no es tracta de venjança sinó de justícia.

Els representants de Catalunya Sí Que es Pot i En Comú Podem després de l'ofrena floral a la tomba de Companys
En Comú Podem vol que Espanya demani perdó

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha anunciat que la seva formació ha presentat aquest divendres al Congrés una iniciativa legislativa per deixar sense efectes el judici que va condemnar a mort el president Companys i perquè l'Estat "demani perdó tant a la família com al poble de Catalunya". Domènech ha assegurat que aquest dissabte, a més d'un dia d'homenatge, ha de ser "una celebració de la vida de Companys, un dels grans presidents de la història de Catalunya".

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, per la seva banda, ha reconegut que la via del referèndum serà complicada per l'oposició frontal del govern central, però que hi ha "un gran anhel i milions de vots al Congrés" que la defensen. Per aquest motiu, ha dit: "La via judicial no té sortida: és impossible resoldre problemes polítics per una via judicial". I ha lamentat la decisió del govern central en funcions d'impugnar una resolució votada pel Parlament de Catalunya.

El PSC no vol ni judicis ni unilateralitat

La secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, ha rebutjat "la judicialització i la via unilateral" per solucionar el problema entre Catalunya i la resta d'Espanya, i ha apel·lat al diàleg i a la negociació entre les dues parts. Escarp ha assegurat que l'acte homenatge a Companys no es tracta d'un acte de record sinó "de no oblit de tots aquells que van lluitar per uns drets que creien que tenien conquistats i que ha resultat que no era així", i també ha dit que les primàries a primer secretari del partit que se celebren aquest dissabte han de dotar el partit del lideratge necessari per encarar el futur.

La comitiva d'ERC en l'ofrena flora a la tomba del president Companys al fossar de la Pedrera
Junqueras: Companys és un símbol de la "lluita fins a les últimes conseqüències"

El vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha lloat aquest dissabte la figura del president de la Generalitat Lluís Companys, que, segons ell, va assumir les seves causes i ideals "fins a les últimes conseqüències, fins als últims sacrificis, sabent que seria detingut". "Intenta expressar, al llarg de la seva vida, el seu compromís i el profund amor al seu país, i amb això la causa de la justícia i la llibertat en el món", ha afirmat.

stats