Política 08/06/2016

La CUP afrontarà la qüestió de confiança de Puigdemont "amb responsabilitat"

L'oposició reacciona a la decisió de Puigdemont de sotmetre's a una qüestió de confiança

Laia Vicens / Gerard Pruna / Oriol March
3 min
Puigdemont i Junqueras, abans de començar el ple dels pressupostos

CUP

"Abordarem la qüestió de confiança amb responsabilitat"

El diputat de la CUP Joan Garriga ha dit que els anticapitalistes "accepten el repte" de la moció de confiança a Puigdemont i l'abordaran "amb responsabilitats i amb llums i taquígrafs". Garriga ha dit que la CUP no s'imaginava que el seu veto comportés aquestes conseqüències i ha dit que se senten "corresponsables, però no culpables".

"Els ponts cap a la independència no s'han trencat i pensem travessar-los conjuntament amb les forces polítiques que tenen en el seu horitzó construir un nou estat", ha sentenciat.

Ciutadans

"Crònica d'una mort anunciada"

"Crònica d'una mort anunciada". Així ha resumit la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, la intervenció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per anunciar que se sotmetrà a una qüestió de confiança després de l'estiu. Arrimadas ha estat la primera en intervenir després de les paraules del cap de l'executiu català, i ho ha fet per criticar l'aposta del Govern per la independència.

"No calia arribar tan lluny per saber què passaria avui", ha avisat Arrimadas, que ha assegurat que Junts pel Sí "mai ha tingut estabilitat" perquè la CUP l'ha fet perdre votacions en cada ple del Parlament. La cap de l'oposició, ha lamentat que els catalans no tinguin un Govern que "faci política realista".

"El problema no és no tenir pressupostos, és no tenir un Govern que defensi els interessos dels catalans", ha afegit, i ha assegurat que la culpa de la situació no és de la CUP sinó de l'executiu català per haver-los escollit com a socis.

PSC

"El full de ruta és il·lusori"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha felicitat Puigdemont per sotmetre's a una qüestió de confiança després de constatar que "no té el suport necessari" arran del veto de la CUP als pressupostos. "No poden seguir governant com si res", ha etzibat Iceta. El líder dels socialistes catalans ha insistit que l'error del Govern que caldrà "esvair" si Junts pel Sí vol rebre el suport del PSC és que del 27-S "no en surt un mandat ciutadà per la independència", perquè es va guanyar en escons però no en vots. "El full de ruta és il·lusori", ha sentenciat Iceta, que ha estès la mà al Govern per l'estabilitat, sempre i quan l'executiu no tingui com a objectiu «dividir i trencar» l'Estat.

Catalunya Sí que es Pot

"Cal lluitar pel dret a decidir"

També el líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha exculpat la CUP de la situació. “El problema no és tant la lleialtat o deslleialtat d'un soci, sinó el mateix full de ruta”, ha argumentat, i ha remarcat que del 27 de setembre no va sorgir un “mandat democràtic clar per la independència”.

Rabell ha afirmat que no es demana renunciar a un objectiu legítim com el de la independència, però ha remarcat que és impossible arribar-hi sense la construcció de majories i la celebració d'un referèndum. “Cal construir una majoria social i lluitar pel dret a decidir”.

PP

"Qüestió de confiança sí, però la setmana que ve"

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, també ha responsabilitat el Govern de la situació per haver escollit la CUP com a socis. Tot i considerar que la qüestió de confiança és una bona decisió, el dirigent popular ha reptat Puigdemont a sotmetre's a la mateixa la setmana que ve i no després de les vacances. "Què espera? Passar l'11 de setembre per caldejar l'ambient en la Diada? No ens faci perdre quatre mesos més".

Junts pel Sí

"Nosaltres no fallarem a les il·lusions del poble"

El líder de Junts pel Sí, Jordi Turull, s'ha reservat el discurs més dur amb la CUP, a qui ha retret que no hagi complert el seu compromís: "Ens poden aguantar la mirada? A mi potser sí, però no sé si a tota aquesta gent que fa quatre anys que es mobilitzen i que tenen un somni", ha afirmat, i ha remarcat que igual que fa cinc mesos un president va fer un pas al costat, "avui un president fa un pas endavant". Tanmateix, ha assegurat que Junts pel Sí "no fallarà a les il·lusions del poble de Catalunya".

stats