Política 06/10/2016

El nou full de ruta pactat entre Junts pel Sí i la CUP: referèndum la tardor del 2017 i constituents el 2018

Aprovaran l'actualització del calendari en les votacions del debat de política general d'aquesta tarda

Núria Orriols
3 min
El nou full de ruta pactat entre Junts pel Sí i la CUP: referèndum a la tardor de 2017 i constituents el 2018

BarcelonaDesprés del trencament del pacte d'estabilitat entre Junts pel Sí i la CUP per la manca d'entesa en els pressupostos del 2016, els independentistes han refet els lligams per encarar el que ha de ser la "culminació del procés". La "cadena de confiances" fins a la independència que va demanar el president, Carles Puigdemont, passarà avui el segon test d'estrès en el debat de política general, un cop ja va superar la qüestió de confiança la setmana passada. Per fer-ho, JxSí i la CUP han reflectit el nou full de ruta en les propostes de resolució que fixen el referèndum la tardor de 2017 i unes eleccions constituents sis mesos després, és a dir, com a molt tard el març de 2018. Al llarg d'aquest recorregut, però, els independentistes intentaran sumar els 'comuns' al procés.

El referèndum

Quins treballs s'emplacen a fer les forces independentistes?

  • S'activaran "tots els dispositius legislatius" per dur a terme un referèndum vinculant sobre la independència" com a "molt tard" el setembre del 2017 amb una "pregunta clara" i una "resposta binària".
  • Els independentistes tindran a punt el text de la ponència conjunta sobre règim jurídic abans del 31 de desembre del 2016, és a dir, hi ha d'haver acabada enguany la proposició de llei de transitorietat jurídica que ha de servir per regular "com a mínim" la successió d'ordenaments jurídics (el pas de la legalitat espanyola a la catalana), la nacionalitat del nou estat, els drets fonamentals, el sistema institucional, la potestat financera i el poder judicial durant el període que va entre la proclamació de la república catalana i l'aprovació de la constitució catalana.
  • Crear una comissió de seguiment d'experts pel seguiment del procés d'autodeterminació, integrada per persones d'àmbit internacional que hagin conegut processos similars. L'objectiu de la Comissió és deixar constància del "respecte per les garanties democràtiques en tot el procés, inclòs el referèndum".
  • Convocar de manera "immediata" una cimera de totes les forces polítiques i socials favorables al dret a l'autodeterminació per tal de "treballar políticament" en la definició de la convocatòria del referèndum.
  • Junts pel Sí i la CUP es comprometen a engegar la preparació dels procediments i reglaments necessaris per fer efectiu el referèndum, obeint els "principis de pluralisme, publicitat i democràcia" i seguint els estàndards internacionals, especialment en la matèria de creació d'espais de debat i propaganda electoral que garanteixin la presència d'arguments en contra i a favor de la independència.
  • Aquests treballs es duran a terme paral·lelament a demanar a l'Estat que pacti el referèndum. L'"absència d'acord" amb el govern espanyol, però, no farà decaure el "compromís polític" amb aquesta consulta. És a dir, "o referèndum o referèndum", com va dir el president.

El procés constituent

Quin és calendari per organitzar un debat ciutadà a escala nacional?

  • Paral·lelament als preparatius del referèndum també s'endegaran els treballs del procés constituent. És per això que Junts pel Sí i la CUP han pactat la creació, en un termini de dos mesos, del Consell Assessor del Procés Constituent format per experts d'àmbit nacional i internacional per tal de recomanar polítiques públiques per permetre la realització d'un procés constituent liderat per la societat civil.
  • Les dues formacions es comprometen a fer efectius els primers passos del procés constituent en el primer semestre del 2017.
  • El Parlament animarà als ajuntaments a organitzar debats constituents des de l'àmbit local i a promoure la participació de la societat civil en el debat constituent.
  • Les eleccions constituents es preveuen sis mesos després del referèndum si l'opció independentista aconsegueix més del 50% dels vots favorables. És a dir, JxSí i la CUP no fixen, de moment, un mínim de participació ni una majoria reforçada per assolir l'estat propi.
stats