Política 19/07/2016

Un jutge demana que Interior aporti informació sobre els viatges de Villarejo per bastir l'Operació Catalunya

El magistrat vol saber les funcions del comissari: quan va treballar com a funcionari i quan ho va fer com a "agent encobert"

Europa Press
2 min
El comissari Villarejo tapant-se la cara el dia que va anar a declarar als jutjats.

BarcelonaEl jutge Arturo Zamarriego ha demanat que l'estructura policial, depenent del ministeri de l'Interior faciliti la informació dels "viatges oficials" que els funcionaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas, van fer a Catalunya des de l'any 2012 fins al 2014. Tal com ha avançat eldiario.es i ha confirmat Europa Press, el jutge d'instrucció número 2 de Madrid també vol que es faci constar "la durada i els detalls" de tots aquests desplaçaments, que haurien servit per bastir l'anomenada Operació Catalunya, per desgastar el procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Zamarriego continua tirant endavant la instrucció judicial que s'emmarca en el 'cas Nicolay', una peça derivada del judici al 'petit Nicolás'. El jutge ha comptat amb la col·laboració del l'excap de la Unitat d'Assumptes Interns de la Policia, Marcelino Martín Blas, i de la seva mà dreta, l'inspector Rubén López per prendre la decisió. La decisió de Zamarriego, però, que ha comptat amb l'oposició del fiscal, Alfonso San Román, que considera que aquests dos policies s'han extralimitat en les seves diligències.

El jutge també demana que es detallin les funcions de Villarejo. Vol saber quan ha treballat com a funcionari i quan ho ha fet com a "agent encobert". És a dir, quin paper va jugar en l'Operació Catalunya. Zamarriego també creu que Villarejo manté una àmplia xarxa d'empreses lligades a la seguretat privada i que ha posat al servei de l'Estat.

Versions contradictòries de Villarejo i Blas

La decisió del jutge es produeix després que hagin transcendit les diferències en les versions de Villarejo i de Martín Blas. El 6 de juliol, Villarejo va assegurar que va treballar "intensament" amb Martín Blas en relació amb la investigacions que afecten a polítics independentistes. La versió de Blas va ser totalment diferent i va dir que no havien coincidit més de quatre vegades.

Per la seva banda, l'advocat de Villarejo va explicar poc després que aquests viatges es van fer des de la "neutralitat política". La gravació de la seva declaració del 6 de juliol, a la qual va tenir accés eldiario.es, revela que va donar noms concrets de polítics. Concretament, deia: "Jo investigava a la família Pujol i ell [en referència a Martín Blas] s'encarregava de captar fonts com el senyor aquests de les gravacions del ministre", en referència a l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catlaunya, Daniel de Alfonso.

Tampoc coincideixen les versions dels comissaris a l'hora de definir la seva relació personal. Villarejo va explicar que les seves divergències comencen l'any 2012 arran de 'l'operació Emperador' contra la màfia xinesa. En un dels moments de la investigació, el comissari li va recriminar a Martín Blas que estigués investigant a companys policies a esquenes del jutge. Però Blas va reaccionar "pressionant-lo" i, segons va assegurar Villarejo, va ser per això que va incloure el seu fill a la llista de detinguts.

stats