Política 14/07/2017

Puigdemont elogia el compromís dels nous consellers amb el Procés

Els nous consellers prenen possessió en un acte al Palau de la Generalitat

Gerard Pruna / Núria Orriols
2 min
Acte de presa de possessió dels nous consellers del Govern per a l'1-O

BarcelonaPoques hores després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi explicat la crisi de Govern, els nous consellers han pres possessió en un acte al Palau de la Generalitat. Jordi Turull (Presidència), Joaquim Forn (Interior) i Clara Ponsatí (Ensenyament) han promès el seu càrrec davant de Pugidemont. També Víctor Cullell ha pres possessió del seu nou càrrec de secretari de Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots quatre han promès complir d'acord amb la llei les obligacions el seu càrrec, i també han subratllat la seva fidelitat al president de la Generalitat i la seva voluntat de posar-se al servei de Catalunya.

Turull, Ponsatí, Forn i Cullell substitueixen els ja exconsellers Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz, així com l'ex secretari de Govern, Joan Vidal. Aquest ha estat l'abast de la crisi del Govern que ha estat perfilant en els últims dies el president de la Generalitat, i que ha acabat amb la sortida de tres consellers del PDECat i del secretari de Govern.

Puigdemont ha volgut acomiadar els ja exconsellers elogiant-ne la "lleialtat" i trajectòria dins l'executiu i la feina feta. Així, ha agraït la feina discreta de Joan Vidal de Ciurana; l'esforç de Jané en un context complicat de lluita contra el terrorisme; la capacitat de "consens" de Ruiz, i la capacitat de treball i "proverbial paciència" de Munté.

Pel que fa als nous càrrecs, Puigdemont ha destacat el coneixement de Cullell del funcionament de l'administració i del projecte de celebrar el referèndum; la sòlida experiència política de Forn i el seu compromís en "la defensa dels drets i la llibertat nacional de Catalunya"; la solvència acadèmica i "compromís cívic" de Ponsatí, i l'experiència política i la seva responsabilitat al capdavant de JxSí de Turull.

Així, en el seu breu discurs, Puigdemont ha elogiat els exconsellers per la seva lleialtat i gestió, mentre que en el cas dels nous consellers ha preferit destacar el compromís que tots ells han mostrat amb el Procés des de diferents posicions.

Així s'acaba una setmana en què l'ombra d'una crisi del Govern ha planat fins aquest divendres. Dimecres el president Puigdemont va comparèixer al Parlament per donar compte sobre el cessament del conseller d'Empresa, Jordi Baiget, i el nomenament de Lluís Puig com a conseller d'Agricultura. Allà ja va deixar la porta oberta a fer canvis més endavant que s'han anat concretant en les darreres hores després d'establir converses amb tots els consellers del Partit Demòcrata. L'objectiu, mesurar el seu compromís a arribar fins al final amb el referèndum de l'1 d'octubre. La decisió final ha passat per la destitució de Neus Munté, Meritxell Ruiz i Jordi Jané.

stats