Política 27/04/2017

Podem pressiona el PSOE per impulsar una moció de censura contra Rajoy

Iglesias fa una picada d'ullet a Pedro Sánchez, que ha reclamat avui la dimissió del president espanyol

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pablo Iglesias ha presentat la iniciativa acompanyat de tot el seu equip i els líders de les confluències. EFE

MadridEls esdeveniments es precipiten i també les respostes polítiques a l'últim escàndol de corrupció al PP i a la fiscalia. Després de plantejar un ple d'urgència i monogràfic sobre el tema al Congrés abans d'acabar la setmana, Podem ha fet aquest dijous un pas més i ha anunciat que busca suports per impulsar una moció de censura contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Pablo Iglesias busca burxar en les contradiccions dels socialistes, que de moment es limiten a intentar que Rajoy comparegui en la comissió d'investigació al Congrés sobre la corrupció al partit que encara no té data d'inici.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ha denunciat que la corrupció "no és una tempesta passatgera al PP" sinó "un virus que infecta les institucions" i que la formació de Rajoy té un "comportament parasitari de les institucions". Ja ha trucat als socialistes per concertar una reunió, de la mateixa manera que amb el secretari general de CCOO, amb qui tindrà una reunió ben aviat, així com el portaveu de Jutges per la Democràcia.

Al seu torn, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha anunciat que també ha traslladat la proposta tant a Esquerra com al PDECat, que serien clau, a més dels socialistes, per impulsar la moció de censura. En concret, ha trucat a Oriol Junqueras i a Marta Pascal. "Estem veient un procés de gangrena democràtica", ha dit el portaveu de la confluència catalana, repassant els últims escàndols al PP i la fiscalia.

Picada d'ullet a Sánchez

La proposta de Podem arriba només hores després que l'ex secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, hagi demanat la dimissió de Rajoy. En una entrevista a Onda Cero aquest matí li ha demanat responsabilitats polítiques arran dels últims fets i ha asseverat que "el PSOE de l'abstenció té difícil demanar la dimissió de Rajoy". Una moció de censura és una dutxa d'aigua freda per al PSOE, en plena batalla per a les primàries i sense lideratge. Iglesias ha aclarit que no ha parlat amb cap dels candidats, sinó només amb el president de la gestora, Javier Fernández, que l'ha remès al portaveu socialista, Mario Jiménez, que al seu torn li ha dit que havia de comentar-ho a la gestora.

Pedro Sánchez demana la dimissió de Rajoy

Dures crítiques de la resta de partits per les formes

Però Ferraz ni s'ha esperat a respondre Iglesias. El portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha sortit en roda de premsa a deixar clar que no donaran suport a la moció de censura plantejada per Iglesias perquè consideren que Podem actua de "mala fe". També s'ha mostrat "escèptic" el portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, que ha reclamat "detalls" al partit d'Iglesias. "Està bé viure en la sorpresa permanent però cal ser seriosos i dir quins són els termes en què la moció es formula", ha assenyalat, tot recordant que les mocions de censura a Espanya són de caràcter constructiu i que cal un candidat a president i un programa de govern.

Ciutadans ha estat encara més taxatiu i ha deixat clar el seu no: "No donarem suport ni secundarem cap número de circ, com ens té acostumats Podem", ha dit el secretari general del partit taronja, José Manuel Villegas. El PNB també ha criticat durament les formes de Podem, però s'ha obert a parlar amb Iglesias. El seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban ha alertat que amb aquesta estratègia pot acabar reforçant el president del govern espanyol si la moció de censura fracassa.

L'únic que s'obre de manera clara a votar a favor de la moció ha estat Esquerra, amb la condició que el president sortint si triomfa no posi cap mena d'impediment per a la celebració del referèndum "al setembre". Així s'ha expressat el seu portaveu, Joan Tardà, a la sortida de la junta de portaveus.

D'esquenes a les primàries del PSOE

¿S'esperaria Iglesias fins que el PSOE tingués un líder clar per impulsar la moció de censura? El líder de Podem ha deixat clar que no, que la urgència és més important i que per això ja estan treballant amb tot d'organitzacions de la societat civil. No ha volgut entrar en el debat de qui hauria de ser el pròxim president del govern espanyol, diu que no és hora de parlar de cares, però no hi ha una cara clara al PSOE ara mateix.

Podem té prous diputats per presentar una moció de censura pel seu propi compte. El que busca, però, és tenir prous suports perquè sigui un èxit abans de presentar-la. Amb tot, ha dit que malgrat el rebuig del PSOE i Ciutadans la presentarà. La seva proposta s'ha vist condemnada al fracàs en només cinc minuts. Segons els socialistes, els hi ha trucat només deu minuts abans de la roda de premsa. Albert Rivera no li ha agafat el telèfon. Al PNB li ha enviat un SMS a les 11.15 h. La roda de premsa era a les 11.30 h.

stats