Política 04/03/2015

El Parlament aprova aquest dimecres els pressupostos després de la reformulació de les estructures d'estat

CiU i ERC donaran llum verda a uns comptes que el PP va endarrerir amb la seva decisió de dur partides concretes al Consell de Garanties Estatutàries (CGE)

Oriol March
2 min
El Ple del Parlament durant la votació de la llei d'acció exterior / ACN

BarcelonaEl Parlament donarà llum verda aquest dimecres als pressupostos de la Generalitat per al 2015. A partir de les 12 del migdia començarà el debat sobre els comptes i, a primera hora de la tarda, s'abordarà la llei d'acompanyament. Els pressupostos rebran el suport de la majoria parlamentària que formen CiU i ERC, que ahir dilluns va presentar un acord per la reformulació de les estructures d'estat incloses en els comptes i que van ser recorregudes pel PP al Consell de Garanties Estatutàries (CGE), que les va tombar. Si el partit d'Alícia Sánchez-Camacho no hagués elevat els números al CGE, els comptes s'haurien aprovat a principis de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CiU i ERC van presentar ahir les esmenes reformulades per tal que s'adaptin al dictamen de l'òrgan consultiu per deixar clar que no busquen trepitjar competències de l'Estat, sinó preparar-se davant un hipotètic escenari de sobirania política. Així, tot el que havien de ser projectes de llei que comportaven d'una manera o altra l'assumpció de competències que no li són pròpies a la Generalitat ni li han estat transferides, ara seran plans directors davant l'"eventualitat" que aquestes competències passessin a ser de la Generalitat. En declaracions als periodistes al Parlament, el president del grup de CiU, Jordi Turull, i el diputat i secretari general adjunt d'ERC Lluís Salvadó, han donat per fet que el PP no es donarà per vençut i recorrerà al Tribunal Constitucional. Però creuen que amb l'actual redactat, les esmenes superarien també el sedàs del Constitucional.

La trajectòria dels pressupostos ha tingut molt a veure amb el rumb sobiranista. ERC no era partidària d'aprovar uns nous comptes i estava a favor d'una pròrroga, però després de l'acord Artur Mas-Oriol Junqueras per convocar eleccions el 27 de setembre es va avenir a pactar els pressupostos.

stats