Política 03/03/2015

CiU i ERC reformulen les estructures d'estat tombades pel Consell de Garanties

Adapten les esmenes a la llei de mesures fiscals i financeres per tal que recullin que no pretenen trepitjar competències de l'Estat. El que havien de ser projectes de llei que el Consell de Garanties va considerar inconstitucionals ara seran plans directors

M. Colomer
2 min
Jordi Turull i Lluís Salvadó, presentant el nou redactat de les esmenes

BarcelonaAcord de CiU i ERC per reformular les esmenes a la llei de mesures fiscals i financeres d'acompanyament dels pressupostos que el Consell de Garanties Estatutàries va dictaminar que eren inconstitucionals a instància del PP. Ambdós partits han presentat aquest migdia les esmenes reformulades per tal que s'adaptin al dictamen de l'òrgan consultiu per deixar clar que no busquen trepitjar competències de l'Estat, sinó preparar-se davant un hipotètic escenari de sobirania política. Així, tot el que havien de ser projectes de llei que comportaven d'una manera o altra l'assumpció de competències que no li són pròpies a la Generalitat ni li han estat transferides, ara seran plans directors davant l'"eventualitat" que aquestes competències passessin a ser de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes al Parlament, el president del grup de CiU, Jordi Turull, i el diputat i secretari general adjunt d'ERC Lluís Salvadó, han donat per fet que el PP no es donarà per vençut i recorrerà al Tribunal Constitucional. Però creuen que amb l'actual redactat, les esmenes superarien també el sedàs del Constitucional.

Les noves esmenes

Així, les noves esmenes insten el Govern a crear en un termini de cinc mesos un "Pla Director de l'Administració Tributària de Catalunya" que s'hauria d'"implementar en un termini de 12 mesos" i que hauria d'esdevenir l'"instrument de planificació estratègica" d'una Hisenda pròpia "preparada per a una eventual assumpció de noves funcions i competències fiscals". Aquest Pla director també haurà d'incloure, però, una "proposta de normativa tributària de Catalunya". Igualment, insten el Govern a tenir llest en el termini de sis mesos "un inventari de patrimoni, actius i passius" de les administracions públiques de Catalunya, sense donar-hi rang de llei.

Igualment passa amb les infraestructures crítiques. Si inicialment les esmenes tombades pel Consell de Garanties preveien un projecte de llei de protecció de les infraestructures crítiques, el nou redactat parla de l'elaboració en un termini de nou mesos d'un "catàleg d'infraestructures estratègiques" de Catalunya, a més de la posada en funcionament d'una "comissió interdepartamental" per garantir el funcionament de les infraestructures estratègiques del país en cas d'independència.

I si en un primer moment el text de les esmenes parlava de l'"assumpció de les funcions reguladores en l’àmbit de

la garantia de l’accés a xarxes en l’energia, les telecomunicacions i el transport ferroviari", el text adaptat parla ara d'un Pla Director que, en el termini de cinc mesos, "plantegi un model de polítiques de competència i de regulació dels sectors energètic, de telecomunicacions i de sistemes d'informació i transport ferroviari, a més d'un "marc normatiu que s'inspiri en les previsions del dret comunitari".

stats