LA GOVERNABILITAT D’ESPANYA
Política 01/03/2016

Rajoy espera tanda i critica “l’engany” del PSOE

El PP considera que, un cop derrotat, Sánchez tindrà menys arguments per seguir enrocat

i
Ferran Casas
3 min
Mariano Rajoy manté la seva agenda a la Moncloa i espera el fracàs de Sánchez.

MadridMariano Rajoy espera tanda. Des que el president del govern espanyol en funcions va renunciar el 22 de gener a sotmetre’s al debat d’investidura per la seva evident falta de suports, el partit viu immers en una incomoditat evident. Al fet que diversos dirigents populars no puguin entendre els gest de Rajoy després d’haver-se estat un mes inactiu i sense buscar cap aliat (una tasca difícil després d’una legislatura trepitjant ulls de poll) s’hi afegeixen els nous escàndols de corrupció, que han costat la dimissió d’Esperanza Aguirre com a presidenta del partit a Madrid i que han posat, altre cop, contra les cordes el partit al País Valencià, considerat per la policia “una organització criminal”. En la segura derrota de Pedro Sánchez aquesta setmana al Congrés, Rajoy hi veu una oportunitat de recuperar una certa iniciativa, reclamar al rei que li encarregui formar govern i sotmetre el PSOE a una forta pressió. “Serem allà”, va proclamar ahir una de les seves vicesecretàries generals, Andrea Levy, després de la reunió del comitè executiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si Sánchez proclama que Podem ha de triar entre ell o mantenir Rajoy al poder, el PP pregona que els socialistes seran els “únics culpables” si Espanya ha de tornar a votar el 26 de juny i es passa gairebé un any amb un govern en funcions. El convenciment generalitzat que uns comicis tampoc deixarien uns equilibris gaire diferents i que els pactes serien igual de complexos carrega d’arguments els populars. Ahir Levy feia notar el fracàs de Sánchez i l’acusava “d’enganyar” tant el líder de Ciutadans, Albert Rivera, com el de Podem, Pablo Iglesias. Al primer per haver anat a buscar pactes amb l’esquerra i al segon per intentar enredar-los amb ofertes buides de contingut. “El PSOE és la casa dels embolics i tot plegat és una cerimònia de la confusió”, deia. Després de referir-se a Sánchez com “Pere el breu”, va explicar que Rajoy es limitarà a fer notar demà les “múltiples contradiccions” dels documents.

El PP va titllar de “lamentable espectacle” el que ofereix el líder del PSOE en l’intent “d’enganyar tothom”. Els populars seguien evitant, així, entrar en crítiques massa àcides al document signat pel PSOE i C’s. De fet, i tal com va avançar l’ARA, una de les maniobres de Rajoy per “atrapar” Sánchez a partir de la setmana que ve serà recuperar-lo i oferir-lo als autors com a punt de partida per negociar un govern a tres que ell presidiria.

El PP sí que critica que el pacte PSOE-C’s conté un compromís per convocar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. El document no en parla enlloc i és explícit a l’hora de negar-lo, però ha utilitzat aquests dies el fet que alguns dirigents del PSC, entre ells Miquel Iceta o Carme Chacón, hagin afirmat que, si es fes una reforma constitucional per via de referèndum (els canvis al text que preveu el pacte no el requereixen) i el sí guanyés al conjunt d’Espanya però no a Catalunya, caldria plantejar-se fer una consulta independentista. Levy es preguntava ahir com ho explicaria Rivera als seus votants, mentre la mateixa Chacón feia notar que el PP s’aferrava a coses “ridícules”.

El no d’ERC i DL, ratificat

Precisament el no al referèndum català és el que provocava que, a més del PP, Podem i altres minories, els sobiranistes catalans votin en contra de la investidura de Sánchez tant en la primera com en la segona votació. El líder socialista ha deixat clar, a més, que no en volia els vots. El portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, va confirmar el no al PSOE i, a més, va carregar contra el PSC pel seu paper secundari i per sumar-se entusiàsticament al pacte amb C’s. Tardà va lamentar, entre altres assumptes, que l’acord posi en dubte el model d’immersió lingüística, que històricament havien defensat els socialistes catalans.

Per la seva banda, el portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va considerar que els acords i el debat d’investidura serviran per ratificar que el PSOE i el PP proposen “el mateix” per a Catalunya quan neguen el dret a decidir.

stats