Política 27/02/2016

El PSC anima les bases a avalar el pacte amb C’s

Sara González
2 min
Miquel Iceta i Meritxell Batet en l’acte d’ahir a la seu del PSC.

BarcelonaObjectiu: convèncer la militància que l’acord amb Ciutadans (C’s), la formació que durant la campanya van assenyalar com la marca blanca del PP, és positiu. Aquesta era la missió de l’acte que ahir va celebrar el PSC a la seva seu en plena vigília de la consulta que conclourà aquest vespre. Tot i que abans del 20-D la cúpula dels socialistes catalans prioritzaven un pacte netament d’esquerres perquè Pedro Sánchez fos president, ahir van tancar files per evitar que les veus crítiques amb l’entesa en solitari del PSOE amb Albert Rivera tinguin una repercussió important en la votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PSC, Miquel Iceta, va donar la cara a favor del pacte, que inclou “més de 200 reformes”, de la mà de la número dos de Sánchez al Congrés, Meritxell Batet, membre del nucli negociador. Van defensar que l’entesa no implica ni “renúncies” en aspectes essencials defensats pels socialistes ni “contradiccions” amb el programa electoral. A més, van subratllar que l’acord tancat amb Rivera no és incompatible amb el fet d’aconseguir-ne d’altres amb més partits. En aquest sentit, i tot i que no hi ha res en ferm, van presumir “d’acord avançats” amb Esquerra Unida, Compromís i Coalició Canària. Amb el PNB, van assegurar, les converses van “a bon ritme”.

Tot plegat, per treure ferro al fet que Sánchez només té al sac i ben lligat el suport dels 40 diputats de Rivera. No van tancar, en aquest sentit, la porta a continuar negociant amb Podem malgrat que Pablo Iglesias hagi trencat converses. De fet, Batet va lamentar que la formació lila hagués trigat “tants dies” a voler seure a parlar amb el PSOE i posant com a condició que no es negociés amb C’s. Iceta va assegurar que aquest “decalatge de temps” ha sigut definitiu perquè el pacte amb els liberals hagi pogut “madurar” abans. Just el dia que els 190.000 militants socialistes d’arreu de l’Estat van començar a votar telemàticament a la consulta -avui ho podran fer també presencialment a les agrupacions-, el líder del PSC va defensar que Sánchez “està fent bé les coses”. Ho va defensar davant de 350 assistents i dirigents destacats, com l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i viceprimera secretària del PSC, Núria Parlon, una de les veus més crítiques amb l’acord; l’expresident José Montilla o l’exlíder del partit Pere Navarro.

Chacón s’obre a la via canadenca

Al mateix temps que Iceta i Batet feien una crida implícita a votar sí a l’acord, la líder del PSC al Congrés, Carme Chacón, feia unes polèmiques declaracions que poden donar munició al PP per justificar el seu no a Sánchez i poden aixecar polseguera amb C’s. En una entrevista a la SER, l’exministra va obrir la porta a admetre la celebració d’una consulta sobre la independència a Catalunya si els catalans voten majoritàriament en contra de la reforma de la Constitució que el PSOE defensa. “En aquest cas, caldria posar-se a treballar pel que va fer el Canadà, que va decidir aprovar la llei de suficiència i claredat”, va afirmar. És a dir, per una pregunta clara pactada amb l’estat espanyol.

stats