Política 13/09/2016

Qui va ordenar adjudicar a dit el principal hospital de les Illes Balears?

Si Jaume Matas arribés a tancar un acord amb la Fiscalia Anticorrupció, això podria esquitxar la direcció estatal del Partit Popular

Enric Borràs
3 min
La Sindicatura detecta “manca de control” i il·legalitats “sistemàtiques” a l’IB-Salut

BarcelonaL’adjudicació de les obres del principal hospital de les Illes Balears, Son Espases, podria esquitxar Génova. Fonts properes a la Fiscalia Anticorrupció confirmen que fa dos anys l'expresident balear Jaume Matas estava disposat a declarar que l’ordre que havia transmès per manipular el concurs públic a favor d’OHL venia del llavors tresorer del Partit Popular Álvaro Lapuerta. Després d’una reunió amb l’empresa, però, Matas s’hauria desdit de fer la declaració i, per tant, hauria desfet l’acord inicial que tenia amb Pedro Horrach. Ara Anticorrupció ho té complicat per demostrar l'origen de l'operació que pretenia afavorir l'empresa de Juan Miguel Villar Mir, que ha negat que hi hagués aquesta ajuda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’exconsellera de Salut de les Illes Balears, Aina Castillo, ha declarat reiteradament davant el jutge José Castro que l’ordre de manipular el concurs públic, amb un cost previst de 740 milions d'euros, venia de Matas, i que ell mateix va fer canviar l’adjudicació quan es va adonar que la manipulació es podia arribar a fer pública. Això va fer que Dragados s'acabés quedant el projecte per construir el polèmic hospital, amb un cost previst de 635 milions. Al concurs públic s'hi havien presentat sis empreses. L'exdirector general de l'Ib-Salut també va confirmar la versió de Castillo.

L'exregidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma Javier Rodrigo de Santos –condemnat per abusos sexuals a menors– també va declarar que, d'entrada, Matas havia imposat l'adjudicació de les obres a OHL, que hauria de pagar a canvi una comissió de nou milions d'euros. Segons l'exregidor, el PP de Matas cobrava sistemàticament comissions del 3% a les empreses adjudicatàries. Segons el fiscal Pedro Horrach, "el concurs públic més important de Balears fou manipulat i pervertit per ordre de Jaume Matas, qui hi tenia un control absolut".

Compra especulativa

L'expresident Matas va arribar a muntar una reunió a Madrid per explicar a un grup escollit de persones, l'any 2002, on es faria l'hospital. Un any abans que a la resta de ciutadans de les Illes Balears. Així ho va relatar un testimoni ocult que va ser a la reunió i al qual va tenir accés l'ARA Balears. "En cinc mesos es va produir la compra de solars més precipitada i especulativa que s’havia vist mai a Mallorca", va explicar el testimoni, i va afegir: "Als promotors els va faltar temps per partir corrents del sopar i començar a comprar finques al voltant de Son Espases". Quan Matas va fer aquell anunci a un grup selecte d'empresaris propers al PP, segons el relat del testimoni, encara no era president. I, de fet, el PP ni tan sols governava encara a les Balears.

L'expresident s'ha arribat a negar a respondre a les preguntes de la comissió d'investigació parlamentària sobre aquest escàndol al·legant problemes físics, tot i que està investigat en aquest cas pels delictes de prevaricació continuada, falsedat documental i frau a l'administració pública. El PP balear va tancar en fals la comissió, sense ni tan sols apuntar la possibilitat que s'haguessin comès irregularitats en l'adjudicació.

stats