Política 16/09/2017

El secretari de l'Ajuntament de Barcelona avala la cessió d'espais si no són per a actes explícitament sobre l'1-O

Un informe a què ha tingut accés l'ARA diu que "l'activitat política no està suspesa a la ciutat" i que no revocarà les llicències ja concedides

Ara
2 min
El govern espanyol adverteix el responsable del Tàrraco Arena per acollir l'acte d'inici de campanya de l'1-O

BarcelonaEl secretari municipal de l'Ajuntament de Barcelona recomana a l'alcaldessa, Ada Colau, que continuï atorgant llicències i llogant espais municipals per a actes polítics sempre que els organitzadors no especifiquin que les volen utilitzar per fer campanya pel referèndum convocat per al dia 1 d'octubre. L'ARA ha tingut accés a l'informe en què es remarca que, malgrat les advertències del Tribunal Constitucional, "l'activitat política no està suspesa a la ciutat". De fet, el secretari de l'Ajuntament no veu necessari revocar les llicències que ja s'han donat (hi ha desenes d'actes sobre l'1-O previstos a la capital catalana) perquè, ara per ara, no s'hi han presentat recursos en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, en l'informe també s'avisa que Barcelona està subjecta a les resolucions que puguin arribar del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Constitucional pel que fa a la concessió o revocació de llicències per als actes polítics vinculats amb el referèndum. De moment, però, la posició del secretari municipal és fer els ulls grossos si els organitzadors no especifiquen que faran servir la llicència municipal per fer un acte que demani explícitament el vot per a l'1-O. És la mateixa posició que mantenen altres municipis, especialment els que no cediran locals de votació, segons ha pogut comprovar l'ARA en converses amb diferents alcaldes.

"No estem en període de campanya electoral", de manera que el secretari municipal també remarca que no s'han de reservar espais gratuïts per posar-hi cartells ni cedir espais gratuïts per fer actes de campanya. Per tant, les llicències s'han de tramitar per la via habitual i no haurien d'explicitar que es volen aconseguir espais per a actes emmarcats en l'1-O. El cantant valencià, Pau Alabajos, ensenyava aquest dissabte a Twitter una imatge eloqüent sobre el tema, en la qual es veu un cartell que recorda als ciutadans que l'1 d'octubre "és això que tu ja saps", i afegeix: "No t'oblidis de sortir de casa amb aquella cosa i de ficar-la en aquella altra cosa".

També 'El Punt Avui' ha reaccionat a la prohibició de la campanya institucional del Govern, publicant la mateixa imatge de les vies del tren de l'anunci original, però referint-se al referèndum com a "allò".

Segons l'informe del secretari municipal de Barcelona, l'Ajuntament té el deure de "no col·laborar en la preparació, organització i celebració del referèndum", però com que consideren que no hi ha cap campanya electoral en vigor, "l'Ajuntament no ha cedit cap espai públic per a la campanya". De fet, Ada Colau, que ha arribat a un acord secret amb el Govern perquè els barcelonins puguin votar l'1 d'octubre, tampoc ha explicitat públicament que hi haurà col·legis electorals de titularitat municipal ni s'ha compromès a ser ella la que doni l'ordre d'obertura dels punts de votació.

Informe del secretari municipal de Barcelona
stats