Política 03/10/2015

La sortida de Mas-Colell farà reorganitzar l’àrea econòmica

Miquel Puig podria substituir el conseller d’Economia

O. March / à. Font Manté
2 min
La sortida de Mas-Colell farà reorganitzar l’àrea econòmica

BarcelonaL’àrea econòmica del Govern patirà canvis importants en la pròxima legislatura, segons assenyalen fonts coneixedores dels contactes que ja fa setmanes que estan en marxa per a la confecció del futur executiu. Una de les principals variacions que viurà aquest àmbit serà la molt probable marxa d’Andreu Mas-Colell com a conseller d’Economia, càrrec que ocupa des del 2010. Substituir Mas-Colell, un acadèmic de prestigi i que durant els cinc anys en el càrrec s’ha vist obligat a quadrar els números de la Generalitat en un context de crisi i d’enfrontament amb l’Estat pel dèficit, no serà senzill. Segons diverses fonts, la persona més ben posicionada per substituir-lo és l’economista Miquel Puig, sense carnet de cap partit, que ara dirigeix el consorci de serveis universitaris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Puig se li atribueix un perfil de “bon gestor” -va ser director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió en l’última etapa de Jordi Pujol, quan va xocar amb la vella guàrdia de CiU i amb David Madí- i ha col·laborat en estudis econòmics de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). ¿Això significa que Artur Mas i Oriol Junqueras volen prescindir de Mas-Colell? Segons fonts coneixedores de les converses, no. El conseller d’Economia podria tenir un paper en el departament d’Exteriors per “obrir portes” a nivell internacional i explicar el projecte independentista a les grans places financeres. “No el podem desaprofitar”, diu un alt dirigent de Convergència. Una altra font explica que Mas-Colell “està il·lusionat” amb el procés i dóna per fet que no marxarà per tornar a la universitat.

Tot i el seu perfil acadèmic, Mas-Colell ha anat desenvolupant un pes polític important dins del Govern. L’enfrontament amb Cristóbal Montoro pel dèficit autoritzat a les autonomies el va projectar públicament, i s’ha convertit en un habitual dels mítings i els actes de partit. Amb el temps s’ha anat convencent, segons el seu entorn a la conselleria, que l’única sortida possible per al país és la independència.

Divisió d’Empresa i Ocupació

Un dels principals canvis que viurà el Govern, segons les propostes que es debaten, és la divisió d’Empresa i Ocupació en dues conselleries. Segons aquest esquema, la part de Treball tindria vida pròpia i podria ser assumida per Neus Munté, que es veuria reforçada amb un departament clau en l’agenda social.

La part restant podria passar a anomenar-se Empresa i Innovació i inclouria tot l’àmbit d’Universitats, que ara penja d’Economia. Un dels noms que sonen amb més força per liderar aquest departament de promoció empresarial és el del catedràtic Oriol Amat, que ha ocupat el número set per Barcelona a la llista de Junts pel Sí. Ha sigut un dels interlocutors dels empresaris en campanya, però va cometre una relliscada en la recta final quan va defensar la recuperació de l’Estatut -sense retallar- del 2006 com a solució per gestionar el procés.

L’actual departament d’Empresa i Ocupació és un dels més grans del Govern: abasta des de la promoció de les companyies catalanes fins a la gestió de les mines. CDC i ERC busquen que sigui més eficient.

stats