Efímers 04/07/2015

Carlotaoms s’emporta la grossa del 080

El duet format per Elisabet Carlota i Elisenda Oms desfilen per primer cop i guanyen el Premi Nacional de disseny emergent, mentre que Celia Vela s’endú el de millor col·lecció

Laia Beltran
3 min
Carlotaoms s’emporta la grossa del 080 Premi al talent  que surt de les aules

BarcelonaDues noies molt joves s’abracen efusivament a la grada de la passarel·la del 080. Són Elisabet Carlota i Elisenda Oms. La raó és òbvia: Carlotaoms acaba de guanyar el Premi Nacional de la Generalitat de Catalunya de disseny emergent, anunciat per Charlotte Fortunet, portaveu del jurat. S’emporten el diploma que els entrega el conseller Felip Puig, però també 12.000 euros per invertir en la seva marca. “Aquest premi ens dóna energia, empenta i força per continuar creant, que és la nostra passió”, explica, emocionada, l’Elisabet, tot i que encara estava més emocionada Celia Vela, que de mans de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, havia rebut just abans el Premi Nacional a la millor col·lecció. “No, no m’ho esperava”, li va murmurar a Miquel Rodríguez, director general del 080. I, tot i que el seu premi no té contraprestació econòmica directa, la dissenyadora gironina estava en un núvol. Exactament igual que les dues Elis. L’altra nota emotiva de la jornada de clausura del 080 va ser l’homenatge a la interiorista i dissenyadora nord-americana Iris Apfel, que es va adreçar al públic present a la carpa de l’Estadi Olímpic per agrair l’amabilitat amb la qual Barcelona l’havia rebuda aquests dies. Mentre tothom s’aixecava per aplaudir-la, Puig va lloar la seva trajectòria i li va demanar que sigui “l’ambaixadora del 080 al món”. Quasi res.

Transgressió i concepte

El matí, però, encara estava atapeït de desfilades. OscarLeon va obrir amb Vision Double d’un Éte Noir, una col·lecció per a la primavera-estiu 2016 declinada en negre, blanc i cafè. Va sorprendre amb la manipulació del cotó i el niló (els va donar unes textures sorprenents) i va insistir en la seva peça fetitxe: els pantalons llargs amb pinces que donen volum. També es van veure shorts amples, granotes i diverses camises i vestits amb aplicacions de reixeta. Una proposta femenina atractiva i comercial, que no renuncia a l’esperit transgressor que caracteritza el creador català.

El seu relleu el va prendre Carlotaoms, la triomfadora de la jornada, amb els seus looks monocromàtics (en negre, groc o estampat geomètric). La seva filosofia és adaptar el mateix concepte a les formes de l’home i de la dona. I això van fer amb Al·legoria, una col·lecció que destil·la el procés creatiu que es fa a quatre mans. Tops curts combinats amb pantalons i faldilles per a elles i camises llargues i bermudes per a ells, a més de peces adaptades per als dos sexes, com les fabuloses parques i els vestits en denim. Tot i pensar en clau street (roba còmoda, de línies rectes, no gaire entallada), també van excel·lir en els detalls, com els brodats a mà de fils de cotó que feien créixer moltes peces.

Lupo, la marca de bosses de pell fundada el 1920, va presentar la seva primera col·lecció de roba i es va inspirar en els colors del Mediterrani -amb profusió de grocs i blaus- i l’estètica dels anys 70. D’aquí els vestits llargs, els pantalons acampanats, els tops de doble capa i les americanes oversize, amb molt protagonisme de la pell troquelada. Els looks de dia eren més sport-chic i els de nit més boho, però tots s’acompanyaven amb bosses Lupo, en especial del seu emblemàtic model Abanico. Al llarg del matí també van desfilar Torras i BCN Brand (que va presentar banyadors que arribaven fins als turmells), i Bóboli i CND By Cóndor, dues marques de moda infantil, van posar el punt final al 080 de l’Estadi Olímpic.

Premi al talent que surt de les aules

I ja són 39 les edicions de ModaFad! Es diu ràpid, però això són quasi 20 anys d’aposta pel talent emergent, el que es cou a les escoles de moda. I ahir va ser el seu gran dia. La mateixa passarel·la del 080 va ser ocupada pels 23 estudiants seleccionats per ModaFad. Cadascun d’ells va presentar tres looks del treball de final de carrera i el jurat va decidir que el primer premi se l’emportés Enric Martí, de 22 anys, de Sant Quirze del Vallès i format a l’ESDi (Escola Superior de Disseny) de Sabadell. A la foto hi apareix una de les seves creacions. El segon premi va ser per a Eddie Cuming, de l’IED (Istituto Europeo di Design), i la menció per a Samuel Alarcón, de l’Institut Català de la Moda. Llarga vida al talent jove.

stats