Cultura 29/07/2014

Nits d’estiu amb història

10 propostes per descobrir els monuments de Catalunya amb guies d’excepció

Núria Juanico
5 min

BarcelonaLes nits d’estiu vesteixen de màgia els conjunts monumentals més majestuosos de Catalunya. Ja sigui la Ciutadella de Roses o el call jueu de Tortosa, el patrimoni arquitectònic pren un caire diferent quan es visita sense la llum del sol. Per això alguns espais culturals ofereixen visites nocturnes que mostren la història amagada darrere les pedres. L’ARA ha seleccionat deu propostes en una ruta que recorre el país de nord a sud.

Un túnel del terror a Sant Pere de Rodes

Una boira tenebrosa embolcalla el monestir de Sant Pere de Rodes les nits dels dimecres i divendres d’estiu. Portes que es tanquen de sobte, crits, monjos cadavèrics i esperits conquereixen aquest conjunt monumental mil·lenari. En un ambient lúgubre i il·luminat amb torxes, el monestir obre les portes per a qui estigui disposat a enfrontar-se a éssers sobrenaturals. “Els participants fan el mateix recorregut que en una visita normal, però topen amb personatges terrorífics”, detalla Xavi Camps, director de Terramar, l’empresa que organitza l’activitat. L’objectiu és “combinar diversió i història” en una proposta “plena de tensió i adrenalina”.

L’empremta de la guerra a la Ciutadella de Roses

Per què té forma de pentàgon la Ciutadella de Roses? ¿Com ha canviat la geografia de la zona, des del segle XVI fins a l’actualitat? Només Luis Pizaño, l’enginyer militar que va dissenyar el recinte, en té les respostes. Per això és el seu personatge qui s’encarrega de guiar els assistents de les visites nocturnes que organitza l’empresa Educart a la Ciutadella. Pizaño detalla “com es van construir les muralles, les trinxeres i les fortificacions”, explica la codirectora de l’empresa, Eva Duran. La figura d’aquest personatge aporta “la part més lúdica” de l’activitat, que acaba amb un tast gastronòmic de productes locals.

Besalú viatja fins a l’època medieval

Alguns habitants de Besalú es transformen quan arriben les nits d’estiu. Cavallers, heretges i inquisidors tornen a trepitjar els carrers del poble, que viatja fins a l’Edat Mitjana per reviure’n la història. En aquest context transcorren les visites nocturnes teatralitzades, que comencen a l’inconfusible pont del municipi. Des d’allà, els visitants descobreixen indrets com l’hospital de Sant Julià, la micvé de la sinagoga i la casa noble de la família Cornellà. La coordinadora de l’empresa Excalibur, que organitza l’activitat, Mònica Serra, destaca que la proposta “permet conèixer la història de Besalú de manera amena” i, alhora, “gaudir del poble amb l’encant de la nit”. Fa més de deu anys que Besalú acull aquestes visites, protagonitzades pels habitants del municipi.

La postal de Girona, des de dins de la Casa Masó

La Casa Masó apareix en gairebé totes les fotografies turístiques del riu Onyar. L’edifici, on va viure l’arquitecte Rafael Masó, s’ubica a la riba del riu, un dels llocs més emblemàtics de la ciutat, i és de les poques cases d’aquest espai que es poden visitar. Fer-ho al capvespre “proporciona unes vistes especials, perquè els reflexos del riu canvien i s’encenen els llums de les cases”, explica el director de la Fundació Rafael Masó, Jordi Falgàs. La nit també aporta un ambient especial a l’interior d’aquest habitatge noucentista. Falgàs precisa que, “com que es va construir el 1910, en els inicis de l’electricitat, la il·luminació de cada habitació varia molt quan se’n va el sol”.

Els colors del monestir de Sant Benet

El pintor modernista Ramon Casas va trobar la inspiració als murs del monestir de Sant Benet. Allà va instal·lar la seva residència d’estiu, i també va utilitzar el conjunt monàstic com a escenari per a alguns dels seus quadres, amb la seva dona com a protagonista. Precisament ella -interpretada per una actriu- fa de guia de les visites nocturnes al monestir, que exploren indrets com el claustre, l’església i la casa d’estiueig. Modernisme, Barroc i Romànic es fusionen a través de l’arquitectura dels monuments i les projeccions dels quadres de Casas. El subdirector de gestió de públics de la Fundació Catalunya - La Pedrera, Xavier Bas, afirma que aquesta activitat potencia “el caràcter singular del monestir i permet conèixer-lo des d’una perspectiva diferent”.

Una classe d’història a la Universitat de Cervera

El 1717 el rei borbó va ordenar tancar tots els centres educatius catalans d’estudis superiors i va construir una única universitat central a Cervera, per premiar així la fidelitat de la ciutat durant la Guerra de Successió. Amb motiu del Tricentenari, el municipi organitza unes visites nocturnes particulars. “Els participants es posen en la pell d’un estudiant de l’època i assisteixen a una classe d’història, s’endinsen en la biblioteca i descobreixen les zones emblemàtiques del centre acompanyats de personatges de l’època”, diu Dolors Escuder, tècnica de la regidoria de Turisme de Cervera.

El monestir de Poblet sota les estrelles

Les estrelles es veuen diferent des del monestir de Poblet. Lluny del brogit de les grans ciutats, aquest conjunt monumental construït al segle XII acull, des de l’estiu passat, visites astronòmiques a l’era del monestir. “El silenci i la nitidesa del cel fan d’aquesta activitat una experiència extraordinària”, assegura Cristina Armengol, directora de Sternalia, l’empresa responsable de les visites. La proposta consisteix en una conferència, un sopar i l’observació del cel mitjançant un telescopi, amb els edificis il·luminats de fons. “A l’Edat Mitjana, els monestirs eren centres de ciència, cultura i coneixement. Ara recuperem aquesta funcionalitat i divulguem la història i l’astronomia des de Poblet”, explica Armengol. L’activitat també inclou una nit al monestir i una visita guiada per dins de l’edifici l’endemà.

‘El cant dels ocells’ al jardí de Pau Casals

La Vil·la Museu Pau Casals, ubicada al Vendrell, adopta una atmosfera més tènue durant les visites nocturnes, que conviden a descobrir la vida del violoncel·lista català sense les presses del dia a dia. “A mesura que recorren la casa, els assistents s’endinsen en la biografia del músic”, explica la directora de la Fundació Pau Casals, Núria Ballester. La música de Pau Casals sona durant la visita, quan la llum canvia la il·luminació de la seva casa d’estiueig. La cirereta de la proposta arriba al final, quan se surt al jardí de la casa del músic, un espai neoclàssic a la vora del mar.

Llegendes i fantasmes a Tarragona

Tarragona va ser terra de romans, però també de dimonis i fantasmes. Si més no, això és el que diuen les llegendes que s’expliquen a les visites nocturnes impulsades per l’empresa Argos. Quan el casc antic queda submergit en la foscor, es revelen enigmes com “la història del fantasma de Carolina de Castellarnau o el relat d’un esperit que va impedir que s’acabés de construir la catedral”, detalla el fundador d’Argos, Paco Tovar, que també assegura que es tracta d’“una manera diferent de conèixer la ciutat”.

Cançons sefardites al call jueu de Tortosa

La Blanca, també coneguda com la jueva de Tortosa, arriba cantant. Aquest personatge, que exerceix de guia de les visites nocturnes al call jueu de la ciutat, se serveix de la música i l’emoció per captar l’atenció dels assistents des del principi fins al final de la visita. Amb la calma i la serenitat que aporta la nit, la jueva de Tortosa “parla de les tradicions, la cultura popular i la història del call, que manté el mateix traçat de carrers del segle XV”, explica l’actriu que interpreta la Blanca, Pili Cugat. El relat del personatge serveix de fil conductor per mostrar indrets com l’espai on hi havia la sinagoga, el forn i la carnisseria. Tot plegat transcorre, segons Cugat, “en un moment molt especial, perquè el sol es pon durant la visita”.

stats