Cultura 25/07/2014

Cató desafia el cabdill indiget al circ romà d’Empúries

Josep Pastells
2 min

L'EscalaVint-i-dos segles després de l’arribada de Cató a Empúries per crear-hi un campament militar -embrió d’una nova ciutat- i reprimir la rebel·lió dels indigets que habitaven la zona, la productora Drakonia organitza al mateix escenari un espectacle de circ romà que, des d’avui i fins diumenge, permetrà contemplar testosteròniques lluites de gladiadors i emocionants curses de bigues i quadrigues.

L’assaig d’ahir a la tarda a l’amfiteatre instal·lat al turó de l’antiga ciutat romana, amb capacitat per a 2.500 espectadors, va servir per confirmar que el programa ofereix, sobretot, molta acció: combats fets amb un gran repertori d’armes (glavis, tridents, xarxes, destrals, llances), curses de carros, proves d’habilitat amb genets al galop... El públic, que potser fins ara havia hagut de conformar-se a veure clàssics cinematogràfics com Ben Hur i Espàrtac, podrà decidir amb el polze el destí dels gladiadors i admirar la potència dels cavalls i la plasticitat de les ballarines.

La vida dels esclaus, en joc

L’argument de l’espectacle, amb caigudes i traïcions, emocions i sorpreses, “se situa en un marc històric però no és històric en absolut, al mes pur estil Drakonia”, destacava ahir l’actriu Mireia Blasco, vestida amb una túnica d’esclava. I és que, en arribar a Empúries per esclafar la revolta de les tribus locals, el cònsol Cató organitza uns jocs per demostrar la seva supremacia i desafia el cabdill indiget a presentar-s’hi si no vol que la seva gent, capturada per les legions romanes, sigui aniquilada cruelment pels gladiadors a la mateixa arena del circ. El cabdill accepta el repte. Les lluites, les curses de bigues i les demostracions d’habilitat dels genets es converteixen en proves per decidir si els esclaus salven la vida. Com manen els cànons, el desenllaç arribarà amb la cursa de quadrigues.

“Les carreres de quadrigues són molt poc usuals en espectacles en directe. De fet, a Espanya fa dècades que no se’n fan”, remarca Josep Sucarrats, responsable de Drakonia. Emporiae, el camí a Roma també inclou una visita al jaciment arqueològic “amb l’objectiu de viure en primera persona la història de la ciutat romana des d’un punt de vista cultural i d’oci”, afirma Sucarrats. Les representacions reuneixen a l’amfiteatre més de 30 artistes, 14 cavalls, quatre carruatges romans i nombrosos figurants. Comencen a dos quarts de set del vespre i duren una hora i mitja. L’entrada val 15 euros.

stats