Efímers 13/10/2013

Vius en una casa sana?

Una instal·lació elèctrica biocompatible, wifi tancat a l'hora de dormir i un telèfon sense fils que no emeti freqüències altes són algunes mesures per viure en una casa biòtica, que permeti el descans dels que hi viuen

Trinitat Gilbert
5 min
ESPAIS SALUDABLES  El geobiòleg Pere León explica les condicions que han de reunir les diverses estances per ser saludables.

BarcelonaPere León, arquitecte, va construir la casa dels seus somnis per a ell i la seva família a Sabadell. I, al cap de pocs mesos de viure-hi, els fills, de 5 i 2 anys, i la dona es queixaven que hi dormien malament. "El petit especialment era el que més es llevava a les nits i venia al nostre llit", recorda el Pere. Ell, en canvi, dormia com un soc. No entenia per què la seva dona li deia que es llevava més cansada que quan se n'havia anat a dormir.

La dona va decidir consultar-ho a un geobiòleg, que es va presentar a casa amb un maletí ple d'aparells que mesuraven camps magnètics i radiacions naturals. Els va assegurar que la dona i els fills dormien directament a sobre d'una radiació natural, i que per això no dormien. "Jo no m'ho creia. Què deia aquell home? La casa me l'havia construïda jo perfectament". Però la dona del Pere li va dir que no hi perdien res per fer cas al geobiòleg, que els proposava que canviessin la posició dels llits.

Van començar per l'habitació de les criatures, i la primera nit ja van dormir bé. Els pares van optar per deixar el llit en la mateixa posició, però la dona va proposar al marit que es canviessin el costat del llit. El Pere ho va acceptar, i van començar les seves males nits. "Les primeres nits pensava que tenia estrès, que era per culpa de la feina", diu. Anava buscant excuses. Al cap de quatre mesos de despertar-se especialment cap a les 3 de la matinada i de no tornar-se a adormir fins a les 5, va decidir trucar al geobiòleg. "Els vaig donar la raó, perquè ho havia comprovat. Jo, un arquitecte, incrèdul amb unes explicacions sobre radicions naturals i camps magnètics, vaig voler-ho estudiar", afirma.

Per descomptat, va canviar el llit de posició, i per continuar va apuntar-se a un curs de formació en geobiologia durant tres anys. El 2006 va vendre totes les promocions que tenia com a arquitecte (just un any abans de la crisi) i va començar a dedicar-se a la geobiologia. Avui és Pere León qui es presenta a les cases amb un maletí farcit d'eines. El primer que fa quan hi arriba és preguntar per què li han trucat, què els passa i gairebé seguidament van a les habitacions on dormen.

La importància dels dormitoris

És una manera molt resumida d'explicar-ho, però el cas és que les persones que truquen a un geobiòleg com el Pere és perquè han esgotat moltes altres vies. Han pres somnífers per dormir, han consultat molts metges per curar constipats o bronquitis constants. Busquen una última solució per desesperació.

Com a geobiòleg, el Pere estudia especialment els dormitoris, perquè tots els processos biològics passen a les nits. Les criatures, per exemple, creixen a les nits mentre dormen. "La glàndula pineal, que tenim a la base del cervell, s'encarrega de generar melatonina per dormir però queda aturada per la llum del dia, tan bon punt apareix, i també pels camps electromagnètics". Així doncs, "si dormim en un lloc amb molta càrrega elèctrica, amb el wifi engegat, amb el radiodespertador endollat al corrent elèctric, amb el mòbil al costat nostre carregant-se tota la nit, la glàndula no funciona", afirma.

Tampoc no es tracta de ser antitecnològic. "Jo sóc el primer que tinc mòbil, radiodespertador, ordinador, wifi; no renuncio a res, però en proclamo el bon ús", diu el Pere. El radiodespertador el té tot el dia endollat però a la nit el desendolla i el fa funcionar amb piles. El mòbil el té sempre fora de l'habitació quan dorm. "Si deixem el cable del mòbil endollat sense el mòbil, a part de la despesa d'electricitat, estem generant camp electromagnètic, que el nostre cervell empassa". I el telèfon sense fils, que també té a la seva habitació, el té d'una marca que no emet radiacions artificials altes. "Els telèfons sense fils poden ser pitjors que les antenes de telefonia mòbils exteriors, perquè emeten més radiacions i, a més, les tenim dins de casa mateix, tot el dia i a totes hores".

Encara més, darrere del capçal del llit segur que passen els cables elèctrics, que van a parar als llums de la tauleta de nit. "Jo comprovo que els llums, endollats, no desprenguin camps electromagnètics; si ho fan, aconsello desconnectar-los a la nit". El nostre cos ho empassa mentre anem dormint i pot fer que la glàndula pineal no enviï els missatges eficients als agents reparadors. I d'aquí els malestars generals, despertar-se constantment, els cansaments. "Tots tenim un punt feble contra el qual el nostre sistema immunològic no pot lluitar; si a les nits empassem camps electromagnètics en sortirà perjudicada la feblesa que tenim".

En l'habitació d'una criatura és molt habitual que hi toquin el microones o la nevera de la cuina. "Si els aparells elèctrics no tenen una bona presa d'electricitat de terra, hi ha fuites de camps elèctrics". Just això seria una de les primeres qüestions que faria reparar Pere León.

Després fa tancar el fluid elèctric dels dormitoris, si és que n'emeten, amb un aparell que és fàcil d'instal·lar i assequible, que talla la instal·lació elèctrica de manera automàtica. "Podran engegar els llums i tancar-los però amb la seguretat que no hi ha cap fuita de fluid elèctric durant el dia, i encara molt menys a la nit, que és quan més interessa".

En últim lloc, però no per això menys important, el Pere comprova les radiacions naturals. Justament el primer geobiòleg que va visitar casa seva els va afirmar que vivien damunt d'uns corrents d'aigua subterranis, que anaven a molta profunditat per sota casa seva, però que l'aigua, amb fregament del terra, emetia ions d'hidrogen que travessaven el terra i arribaven verticalment a les persones. Per això els seus dos fills i la seva dona es despertaven. Els arribaven els ions d'hidrogen. Al Pere, pel lloc on dormia, no l'arribaven a afectar. "Les radiacions naturals són les que poden provocar més molèsties i més malalties greus, sobretot després de passar-hi molts anys".

Cortines antiradiacions

Si l'arquitecte i geobiòleg Pere León comprova que n'hi ha, farà moure la posició dels llits de l'habitació fins a aconseguir que les verticals deles ones ionitzants no hi arribin. I si a l'habitació no hi hagués espai per moure els llits encara quedaria la solució de posar a terra unes planxes d'un material especial que els ions no podrien travessar.

"A casa hi tinc també cortines de material apantallat i filaments de plata i coure, per protegir-nos també de les altes freqüències de les telefonies mòbils, que són les radiacions més habituals i conegudes que ens arriben de l'exterior", però les dels corrents subterranis d'aigua són encara més greus que les de la telefonia mòbil.

Finalment, Pere León també revisaria l'estudi de la llar, és a dir, un altre espai on les persones passen moltes hores després de dormir, i faria tot el protocol. Mirar la presa de terra de l'electricitat, que no hi hagi fuita de fluid elèctric, telèfons sense fils que no siguin de les marques que emeten les freqüències més altes. "Els espais comuns, com el menjador, no m'interessen tant, perquè ens hi passem poques hores; el més important, el que prioritzo, són els dormitoris. Si dorms bé, vius bé", conclou.

Fonts que emeten radiacions

Dins d'una casa podem tenim altes freqüències insospitades, perquè sovint es creu que provenen de fora. Una ullada a les xifres en dóna l'alerta.

Telèfons sense fils (de determinades marques)

3.500 microwatts constants.

Wifis

2.500 microwatts. Per això, el consell savi és tancar-los sempre a les nits.

Antenes de telefonia mòbil

2.000 microwatts.

Arquitectura amb vocació sanadora

A Pineda de Mar, l'arquitecta Laura Barberà acaba d'inaugurar el Centre Espai Natural CEN per integrar l'arquitectura holística i conscient i l'interiorisme harmònic, que vol dir construir, reformar i reciclar espais que integrin la geometria sagrada, la geobiologia, la radioestèsia, la bioconstrucció, l'arquitectura tradicional i el feng shui .

Laura Barberà vol impulsar aquesta nova arquitectura, col·laborant amb professionals i alhora formant-los al centre que ha inaugurat a Pineda de Mar.

stats